Novinky a názory / zprávy

Městské židle umožní zabydlet parky a náměstí

Již na jaře 2016 se na různých veřejných prostranstvích Prahy objeví židle a stolky. Nový městský mobiliář Pražanům umožní pobývat i v místech, kde zatím podobná možnost chyběla.

EARCH.CZ , 19. 11. 2015

„Oživit a kultivovat veřejný prostor se dá i bez složitých a nákladných stavebních zásahů,“ říká primátorka Adriana Krnáčová. „Městská židle je navíc symbolem, značkou, spoluvytváří image města pro všechny.“

Architekti Institutu plánování a rozvoje Prahy ve spolupráci s magistrátem nejprve vytipují konkrétní prostor, který si zaslouží oživení. Na vybraných pláccích, náměstích a v parcích se pak objeví židle se stolky – a časem možná i další jednoduché vybavení, které iniciuje nové možnosti využití místa. Na základě rešerše ze světových metropolí vybrali odborníci z Institutu plánování a rozvoje čtyři prvky městského vybavení, které lze snadno pořídit a vzájemně kombinovat: židle a stolky, přenosný stojan na kolo, gril a výstavní plocha místo ohrazení staveniště.

„Nový mobiliář chceme využít primárně ke dvěma účelům,“ vysvětluje ředitel Institutu plánování a rozvoje Petr Hlaváček. „Za prvé ke zkvalitnění běžných prostranství, kudy lidi normálně projdou, ale nemají se tam kde zastavit, přestože ten prostor k tomu sám o sobě vybízí.“ Mezi taková místa by patřila třeba piazzetta Národního divadla, Klárov, Kozí plácek či Alšovo nábřeží. „A za druhé by šlo o projekty, jejichž cílem je nalézt novou podobu a využití zanedbaných míst, které však mají potenciál stát se lokálním centrem, místem setkávání.“

Architekti z Institutu plánování a rozvoje Prahy se pro Program okamžitých zlepšení pobytové kvality pražských veřejných prostranství inspirovali v New Yorku, Kodani, Curychu či Stockholmu. Pouliční židle a stolky se staly oblíbeným místem sousedského setkávání třeba na Prags Boulevard v Kodani: pro tamější „pražskou“ ulici byla navržena speciální židle Prague Chair, která je příliš těžká na to, aby si ji lidé odnášeli, ale nebrání lidem stěhovat je na menší vzdálenosti.

V první fázi projektu budou pořízeny židle a stolky. „Výhodou je, že pokud se neosvědčí na daném místě, lze je snadno přesunout jinam,“ doplňuje Hlaváček. Podle usnesení Rady hl. m. Prahy by měl být nový městský mobiliář pořízen již začátkem příštího roku tak, aby Pražanům mohl sloužit již mezi dubnem a říjnem 2016. „Jsme rádi, že se daří veřejný prostor v Praze po krůčcích zkvalitňovat. Město je příjemné tehdy, je-li vstřícné ke svým uživatelům a existuje-li široké spektrum možností, jak se posadit, tedy způsobů, jak veřejná prostranství užívat a vnímat,“ uzavírá Hlaváček.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 19. 11. 2015
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

mobiliář Praha

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři