Novinky a názory / zprávy

Na prohlídku důležitých budov z pohodlí domova. Startuje festival Open House Worldwide

Funkcionalismus: Baldizzi byt a Tesařova vila Foto: Zdroj: Open House Worldwide

Open House Worldwide pořádá už druhý ročník on-line festivalu o současné architektuře. Tentokrát se bude věnovat otázkám spokojeného života v bytových stavbách.

EARCH.CZ , 8. 4. 2022

Jak by měl vypadat bytový dům budoucnosti? Jak v architektuře dosáhnout uhlíkové neutrality? Nebo jak zapojit velké bytové komplexy do kontextu stávající městské struktury? Na tyto a mnoho dalších otázek se bude snažit odpovědět mezinárodní festival britské neziskové organizace Open House Worldwide.

Organizace Open House Worldwide se podílí na pořádání vzdělávacích programů o architektuře a designu po celém světě. Letos proběhne už druhý ročník jejího vlastního festivalu zaměřeného na témata, která hýbou světem současné architektury. Festival s titulem Lidé a bydlení proběhne v sobotu 9. dubna 2022 a zúčastnit se ho může každý – celá akce totiž proběhne online na platformě YouTube.

Celkem dvanáctihodinové vysílání s živými prohlídkami průkopnických bytových staveb v Londýně, New Yorku, Kolombu, Tchaj-wanu, Melbourne, Vídni, Valencii, Montpellieru a dalších městech odstartuje už šestou hodinou ranní. Vedle prohlídek jednotlivých staveb účastníky čeká i setkání s architekty nebo obyvateli daných projektů. Nebudou chybět ani debaty o budoucnosti bydlení. „Jak se mění velikost, složení a hodnoty domácností po celém světě a jak by se měla vyvíjet architektura našich domovů?,“ ptají se organizátoři.

Pro účast na festivalu je třeba se předem zaregistrovat. Bližší informace o programu na stránkách Open House Worldwide přibydou v následujících dnech. Už teď je ale jasné, že se na harmonogramu akce objeví bytový dům La Folie Divine v Montpellieru od íránské architektky Farshid Moussavi, komunitně vedený projekt obnovy čtvrti Colville Estate ve východním Londýně od Karakusevic Carson Architects nebo „bike-friendly“ bytový dům Casa HO v Buenos Aires od místního ateliéru Grupo Uno En Uno.

Foto: Dvanáctihodinové vysílání bude probíhat napříč kontinenty

Vedle prohlídky současných staveb prostor dostanou i příspěvky, jejichž tématem budou otázky řešení bydlení v minulosti. Pozornost bude věnována například umění ve veřejném prostoru na pražském sídlišti Ďáblice (1969–1978) nebo o bytovému domu Senanayake (1954−1957) v Kolombu od architektky Minnette de Silvy, která se řadí mezi nejvýznamnější průkopníky moderní architektury na Srí Lance.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 8. 4. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

festival architektury

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři