Novinky a názory / zprávy

Víkend bude patřit online festivalu Open House Worldwide. Zapojí se Brno i Praha

Celosvětový 48 hodinový online festival. Nepřetržitý přímý přenos vysílaný na webových stránkách a YouTube kanálu, to bude Open House Worldwide festival, který začne hodinu po půlnoci v sobotu 14. listopadu. Úvod bude patřit Georgovi Kafkovi, koordinátorovi OHWW a digitálnímu setkání zástupců desítek metropolí v síti. Součástí online festivalu bude také Brno a Praha.

EARCH.CZ , 13. 11. 2020

Koncept Open House založila v roce 1992 v Londýně Victoria Thornton. Síť Open House Worldwide byla založena následně v roce 2010 a dnes má 43 členských měst na šesti kontinentech. Pořádané festivaly každoročně oslovují miliony lidí a jedná se o největší architektonickou akci svého druhu na světě.

„Open House otvírá a zpřístupňuje města po celém světě, od Santiaga po Taipei. Výzvám letošního roku se celá Open House komunita postavila společně – uspořádáním online festivalu ze všech zapojených měst, který tak zaručí naprosto unikátní podívanou,“ říká Phineas Harper, ředitel organizace Open City, která spravuje síť Open House Worldwide.

Listopadový festival Open House Worldwide bude obsahovat příspěvky z více než 40 měst ze sítě i mimo ni. Reflektovat bude nejdůležitější problémy, kterým dnes architektura a urbanismus čelí. Věnovat se bude tématu bydlení, infrastruktury a mobility, podnebí v krizi, sociálnímu životu měst, veřejným prostorům nebo dědictví a designu. Každé téma bude prezentováno na několika zajímavých a atraktivních případech. Například v rámci tématu sociální život měst se představí nejnovější členové celosvětové sítě Open House z Taipei, jejichž příspěvek se bude týkat každodenního života ve městě během pandemie Covid-19.

Online festival představí také video z produkce EARCH.TV o novém kostelu blahoslavené Marie Restituty v Brně-Lesné

Jelikož je Open House Worldwide především dobrovolnickou záležitostí, spojili se dobrovolníci z celého světa a připravili desítky online rozhovorů a reportáží o svých městech a svých festivalech Open House. Výňatky z těchto rozhovorů a reportáží se budou zobrazovat mezi hlavními událostmi festivalu Open House Worldwide.

„Fanoušky festivalu zveme ke sledování nedělního ranního bloku – od sedmi hodin proběhne online putování Spiritual spaces around the world. Open House Brno představí tři různá duchovní místa z Londýna, Melbourne a Brna. Právě v Brně půjde o prohlídku kostela blahoslavené Marie Restituty,“ říká Lucie Pešl Šilerová, kreativní ředitelka festivalu ze Spolku Kultura & Management. Brno bude dále prezentovat

Brno je součástí této sítě od roku 2018. Když chtělo letos na jaře uspořádat třetí ročník Open House Brno, vstoupil pořadatelům do cesty virus Covid-19 poprvé. Organizátoři ale této překážky využili jako příležitosti a uspořádali online festival jako vůbec první ze všech členských měst. Svých jarních zkušeností využil festival ještě na podzim, kdy druhá koronavirová vlna zapříčinila, že i v říjnu musel být festival uspořádán online. „Jelikož jsou architektura, hudba a gastronomie hlavními komunikačními tématy, kterými se Brno dlouhodobě prezentuje u nás i v zahraničí, s radostí podporujeme také tuto největší architektonickou akci svého druhu na světě,“ říká k účasti Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO, který Open House Brno společně se Spolkem Kultura & Management pořádá.

 

Foto: eArch

 

I Praha se do festivalu zapojí videem vysílaném živě v neděli 15. listopadu od 23.00 hodin a představí tři pražské ikonické budovy, které reflektují dějiny českého moderního státu. Kostel Nejsvětějšího srdce Páně, nadčasová stavba z 30. let 20. století, reprezentuje období první Československé republiky. Sakrální prostor je navržen slovinským architektem Jože Plečnikem a pyšní se největšími prosklenými hodinami v Česku. Kongresové centrum Praha, monumentální palác vystavěný za socialismu pro konání sjezdů komunistické strany, dnes multifunkční budova s jedním z nejlepších akustických sálů na světě. Tančící dům, pravděpodobně nejznámější česká moderní stavba, která se stala symbolem přerodu porevoluční demokratické éry. Jejími autory byli český architekt chorvatského původu Vlado Milunič a kanadský architekt Frank O. Gehry. Průvodcem na cestě za poznáváním pražských architektonických skvostů bude Adam Gebrian, český architekt a popularizátor architektury. 

Stejně jako všechny jiné akce Open House bude festival Open House Worldwide přístupný zdarma. Program festivalu bude vysílán živě prostřednictvím Youtube kanálu na webových stránkách Open House Worldwide.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 13. 11. 2020
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

open house Brno

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři