Novinky a názory / zprávy

Pokojovky jako fenomén dnešní doby. Haenke vydává knihu o rostlinách a udržitelnosti

Kniha "Plantlovers. Neviditelná botanika městského prostředí" se věnuje rostlinám a udržitelnosti Foto: Vojtěch Veškrna

Vychází kniha Plantlovers. Neviditelná botanika městského prostředí, která mapuje pět let pražské iniciativy Haenke v kontextu současného fenoménu pokojových rostlin. Zasazuje ho do širších společenských, kulturních a ekonomických souvislostí a nabízí tipy na udržitelnější pěstování ve městech.

Haenke , 18. 7. 2022

„Zeleň ve veřejném prostoru vyvolává časté diskuze, ale už málokdo se osmělí podívat se za okna našich domovů. Přitom právě tam již pěkných pár let roste fenomén, díky kterému je nám příroda ve městech mnohem blíže, a jehož význam je mnohem větší než pouhá dekorace do bytu,“ uvádí spoluzakladatelka projektu a autorka knihy Alexandra Střelcová.

Kniha mimo jiné odhaluje souvislosti mezi znovuobjevenou oblibou pěstování pokojových rostlin a snižující se dostupností bydlení především u mladých lidí. Sleduje analogie tohoto trendu s podobnými érami třeba za viktoriánské Anglie nebo v Kalifornii v sedmdesátých let, i to, jak na ně reagovala architektura a interiérový design.

Rostliny v interiéru ale nejsou jenom záležitostí mileniálů: za poslední roky nabraly na obrovském významu i jako nutná součást designu kanceláří a dalších nebytových prostor. Kniha proto nabízí kritické zamyšlení nad udržitelností obchodu s pokojovými rostlinami, jejich funkcí v interiéru od údajných schopností čistit vzduch nebo zlepšovat produktivitu a duševní zdraví a zamýšlí se nad tím, jak pracovat s rostlinami v architektuře a designu nad rámec dekorací nebo jako nutnou položku v rozpočtu.

Foto:Botanický labyrint oživil před pár lety piazzetu Národního divadla

Kniha také shrnuje poznatky a zkušenosti autorů s instalacemi rostlin v interiéru i ve veřejném prostoru. V roce 2017 umístili na piazzetu Národního divadla spolu s architektem Jurášem Lasovským instalaci Victoria pragensis, botanický labyrint z téměř tisíce (léčivých) rostlin, který byl nominován na Českou cenu za architekturu. V rámci projektu #Plantlover postavili v dnes již neexistujícím prostoru Praha v Brně repliku pokoje náhodného mileniála a zkoumali vztahy mezi rostlinami, gentrifikací a sociálními médii. Během intervence v uprchlickém táboře poblíž Atén společně s rezidenty identifikovali rostliny, které by mohli pěstovat v nehostinných podmínkách mezi kontejnery. A v současnosti se zabývají zkoumáním potenciálu rostlin z pražských ulic a jejich využití v medicíně, gastronomii nebo produktovém designu.

Pražská iniciativa Haenke již od roku 2017 ukazuje české veřejnosti, proč jsou rostliny v naší společnosti tak důležité. Kromě přednášek, workshopů, koncertů, instalací ve veřejném prostoru nebo komunitních akcí vedli do loňského roku také stejnojmenný obchod s pokojovými rostlinami, skrze který sdíleli tipy na udržitelné pěstování. Všechny tyto znalosti teď sepsali do nové knihy, Plantlovers. Neviditelná botanika městského prostředí, která mapuje pět let projektu v kontextu současného fenoménu pokojových rostlin a zasazuje ho do širších společenských, kulturních a ekonomických souvislostí.

Unikátní formát knihy odkazuje na pohyb rostliny za sluncem. Jeho námět, stejně jako tři různé edice, díky kterým se jednotlivé kapitoly prolínají navzájem, má na svědomí grafická designerka a typografka Jolana Sýkorová, která žije a pracuje v Amsterdamu. Knihu doprovází dokumentární fotografie Vojtěcha Veškrny, vítěze letošního ročníku cen Czech Grand Design. To vše doplňují rozhovory se zahraničními autory, kurátory a zahradníky jako je britská novinářka Alice Vincent, nebo s českými designery a designerkami v čele s Terezou Rosalií Kladošovou a Jakubem Pollágem.

Kniha bude vytištěna na papíru Pergraphica s FSC certifikací, který autoři získali díky 3. místu v soutěži Book in Progress. České vydání je plánováno na září 2022 a pokud se vybere dostatek finančních prostředků, do konce roku vyjde i verze v angličtině.

Vydání knihy můžete nyní podpořit skrze crowdfundingovou kampaň na platformě Donio.

Foto: Knihu doprovází dokumentární fotografie Vojtěcha Veškrny
  • autor: Haenke *
  • publikováno: * 18. 7. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

kniha zeleň udržitelnost

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři