Novinky a názory / zprávy

Pražské židle se vrací do ulic. Posadíte se na 60 různých místech

Letos se v průběhu dubna již potřetí spouští projekt Pražské židle & stolky. Architekti z IPRu Pražanům zpříjemní veřejný prostor po vzoru New Yorku, Kodaně či Stockholmu. Do projektu se zapojí rekordních 60 lokalit po celé Praze. Ke klasickým místům, jako je Malostranské náměstí nebo Dejvice, přibydou například karlínské kasárny, Štvanice, Lužiny, Horní Počernice nebo Výstaviště.

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy , 25. 4. 2018

„Loňská sezona přinesla také několik novinek. Na vybraných místech byly například židle a stolky umístěny volně bez řetízků. Například v Emauzích, v Botanické zahradě nebo před Veletržním palácem se tento postup osvědčil, a proto těch míst bude přibývat,” říká primátorka Adriana Krnáčová. 

Projekt Pražské židle & stolky tento rok proběhne již potřetí. Do otevřené výzvy pro provozovatele židlí a stolků se mohli přihlásit občané, spolky, soukromé subjekty či kulturní instituce. V pilotní sezoně 2015 byly židle umístěny jen na osmi místech. Loni se jejich počet zpětinásobil a tento rok budou židle ve více než 60 lokalitách. Mezi nové lokality patří např. kampus Albertov, Kasárna Karlín, parky Jezerka, Klamovka či Sacre Coeur, vnitroblok Corsa Karlín či na sídlišti Ďáblice, ostrov Štvanice nebo na Strossmayerově náměstí. 

 

židleFoto: EARCH

 

„Zájem ze stran správců a uživatelů svědčí o tom, že Pražané se rádi účastní kultivace veřejných prostranství, ale také to, že možnost kvalitního posezení ve městě stále chybí,“ vysvětluje Petra Kolínská, náměstkyně primátorky.  

Loňská sezona přinesla také pár novinek. Na vybraných místech byly židle a stolky umístěny bez řetízků. Například v Emauzích, v Botanické zahradě nebo před Veletržním palácem se tento postup osvědčil. Proto budou v nadcházející sezoně židle a stolky volně, aby se například v létě daly pohodlně posunout do stínu. Další novinkou v minulém roce byl zimní provoz. Na některých místech židle zůstaly i přes zimu a lidé je tak mohli využívat mimo sezonu. Poprvé si také pražské židle vyzkoušely jednorázové neziskové kulturně-společenské akce. Pravidla, za kterých bude možno si židle zapůjčit v roce 2018, naleznete na webových stránkách IPR Praha.

Architekti z Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR) se pro projekt inspirovali v New Yorku, Kodani, Curychu či Stockholmu. „Rozhodli jsme se, že židle a stolky letos nebudeme zamykat stejně jako v Kodani nebo v New Yorku. Věříme, že Pražané důvěru města ocení,“ vysvětluje Ondřej Boháč, ředitel IPR. 

 

židleFoto: EARCH

 

Aktuální seznam lokalit pražských židlí a vyhodnocení předchozích sezon projektu naleznete vždy na webu: www.iprpraha.cz/prazskezidle

Seznam míst pro sezónu 2018 - lokality ze sezóny 2017:

Parčík v KolodějíchKlánovice - park H. VilgusovéKomunitní prostor BuďánkaMalostranské náměstíŽižkov - před budovu AtriaSenovážné náměstíVáclavské náměstíZbraslav - před Městským domemKarlín – Thámova, u metra KřižíkovaNáměstí Václava HavlaCentrální park Na PankráciVeletržní palácPražská tržnice - Jatka 78VŠ kampus DejviceContainall - StalinPlácek Libušina pod VyšehrademKino PilotůRudolfinumBotanická zahrada na AlbertověPražské kreativní centrum - vnitroblokHájovna na Cibulce Palác Archa - Na Poříčí CAMP – Centrum architektury a městského plánování Smíchovská náplavkaJanáčkovo nábřežíRašínovo nábřežíTerasa EmauzyKlementinumPuškinovo náměstíKongresové centrumProsek Čakovice

 

židleFoto: EARCH

 

Předběžný seznam některých nových míst pro sezónu 2018 (aktuální seznam je vždy zveřejněn na webových stránkách www.ipr.praha.cz/prazskezidle):

Palackého náměstíKlánovice - zahrada KC Nová Beseda Sídliště Řepy – KC PrůhonKampus ČZU - SuchdolPark JezerkaKasárna KarlínHorní Počernice - park U DivadlaCorso Karlín - Vnitroblok Bělohorská – park u klubu Kaštan Containall Stromovka Veronské náměstíVŠ kampus Albertov Park Sacre Coeur Park Klamovka Butovice – park Suchý Vršek Vnitroblok na sídlišti ĎábliceŠtvanice Areál VýstavištěStrossmayerovo náměstí Jungmannovo náměstí Park Na Karlově Metro Lužiny

židleFoto: EARCH

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři