Novinky a názory / zprávy

Série přednášek a diskusí o veřejném rozměru architektury odstartuje dílem o práci městských architektů

Jarní přednáškový a diskusní cyklus spolku Pěstuj prostor představí různé aspekty architektonické profese a veřejné správy Foto: Zdroj: archiv vystupující architektky Evy B. Kováříkové

Jarní přednáškový a diskusní cyklus pořádaný plzeňským spolkem Pěstuj prostor představí různé aspekty vztahu zástupců architektonické profese a veřejné správy. Úvodní díl, který se uskuteční ve čtvrtek 28. dubna od 18:00 v kreativní zóně DEPO2015, se zaměří na východiska, role a možnosti městských architektek a městských architektů.

Pěstuj prostor , 28. 4. 2022

Své zkušenosti z víceletého působení v této pozici budou sdílet Eva Brandová Kováříková za město Klatovy, René Dlesk pracující pro Vimperk a Ondřej Busta působící v Českém Krumlově, uvádí dramaturg cyklu Petr Klíma z pořádajícího spolku. Cennou reflexi tématu „z druhého břehu“ nabídne klatovský místostarosta Václav Chroust, který vystoupí po boku Evy B. Kováříkové. Ve svých příspěvcích hosté představí mj. uskutečněné či plánované projekty, a poskytnou tak porovnání situací tří menších měst pošumavského regionu.

Jak upozorňuje Eva Brandová Kováříková, „rozsah činnosti městského architekta i forma jeho spolupráce s městem nejsou definovány žádnou legislativou, neexistuje metodika a na výkon této práce nepřipravuje žádná škola“. Jaké je tedy jeho postavení ve struktuře veřejné správy, co a jak může ovlivnit a naopak, kde jsou meze a limity jeho působení? Na hledání odpovědí na tyto otázky se soustředí moderovaná diskuse, která naváže na prezentace všech účastníků.

Vstupné na akci činí 50 Kč. Vstupenky budou k dispozici na místě a v předprodeji a GoOut.cz. Druhý díl série Architektura jako věc veřejná, připravované s podporou Ministerstva kultury ČR, města Plzně a Nadace české architektury, proběhne ve středu 11. května od 18 hod. opět v zóně DEPO2015. Práci městských kanceláří a ateliérů architektury představí Karel Adamec (KAM Karlovy Vary), Jiří Janďourek (KAM Liberec) a Ondřej Vysloužil (MAPPA Ostrava).

Foto: Cyklus přiblíží postavení a rozsah činnosti architekta, které jsou velmi rozmanité a někdy těžko představitelné

Eva Brandová Kováříková absolvovala Fakultu architektury ČVUT v Praze. Od roku 2009 působí jako architektka města Klatovy. Z této pozice iniciovala v roce 2012 úspěšný architektonický workshop „10x10 Nápady pro Klatovy“, z něhož vzešla řada podnětů pro rozvoj města. V roce 2016 publikovala ve spolupráci s městem Klatovy průvodce tamní barokní krajinou a kulturními památkami „Kulturní krajinou Klatovska“. Za její úsilí o kultivaci města byla v roce 2019 nominována mezi finalisty ocenění Architekt obci.

René Dlesk své studium zakončil doktorátem na Fakultě architektury STU v Bratislavě. Během studia i následujících let získal mezinárodní zkušenosti v Holandsku, Německu a Itálii. S kolegyní architektkou Tamarou Horovou založil architektonickou kancelář RDTH architekti. V letech 2017–2019 vedl ateliér architektonického navrhování na pražské mezinárodní škole architektury ARCHIP. V roce 2019 začal působit na nově vzniklé pozici externího městského architekta ve Vimperku. 

Ondřej Busta absolvoval Fakultu umění a architektury v Liberci, pracovní zkušenosti získal v Praze a Londýně. V roce 2010 se stal spoluzakladatelem architektonického studia ROBUST. Krátce pracoval jako externí městský architekt v Krnově. V letech 2014–2019 byl odborným asistentem v ateliéru Architektura 4 u Romana Brychty na pražské UMPRUM. Od roku 2017 působí na pozici městského architekta v Českém Krumlově. Za své nasazení v řešení problematické situace města se hned po dvou letech činnosti ocitl mezi finalisty ocenění Architekt obci.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři