Novinky a názory / historie a teorie

Z řidiče dodávky starchitektem: Frank Gehry slaví 88 let

Když mu doma jako teenagerovi explodovala chemická aparatura, asi by jeho rodiče nenapadlo, že mají co do činění s budoucí celebritou světa architektury a laureátem Pritzkerovy ceny. Leč, stalo se.

Josef Řídký , 28. 2. 2017

Frank Gehry, vlastním jménem Frank Owen Goldberg, se narodil v roce 1928 v kanadském Torontu potomkům polských a ruských židovských emigrantů. Traduje se, že svůj nesporný talent projevoval odjakživa, třeba tím, že už jako dítě v obývacím pokoji rodného domu budoval s pomocí odřezků dřeva futuristické budovy a města. Když se jeho rodiče roku 1947 přestěhovali do Kalifornie, Gehry se postupně zkoušel živit jako řidič dodávky nebo hlasatel v rádiu. Vedle toho docházel na kurzy architektury na University of Southern California, kde roku 1954 obdržel titul bakaláře. Po ukončení studií ale s architekturou opět na čas přestal, aby se o dva roky později zapsal na obor městského plánování na Harvardu, ze kterého s velkým rozčarováním ještě před obdržením titulu odešel.

Od roku 1957 Gehry pracuje jako profesionální architekt, nejdříve v kanceláři Viktora Gruena, rakouského přistěhovalce, jemuž je přičítáno, že vymyslel moderní podobu amerických obchodních center, a v roce 1961 ještě krátce působí v Paříži u André Remondeta, kde objevuje evropskou modernu, baroko a románský sloh. Až následujícího roku zakládá vlastní ateliér, z něhož se postupem času vyvine Frank Gehry & Associates (od 1967) a nakonec Gehry Partners (roku 2001). S vlastním ateliérem realizuje celou řadu staveb, především v Kalifornii, z nichž mezi nejznámější patří mořské akvárium Cabrillo v San Pedru (1981), obchodní dům Santa Monica Place (1980) či sídlo firmy Chiat/Day (1991). V té době už formuje svůj nezaměnitelný styl, vyznačující se užitím drátěného plotu jako fasádního prvku, vlnitého plechu, ale i dynamickou estetikou nedokončenosti. Již na konci 80. let má Gehry takové renomé, že je mu roku 1989 udělena Pritzkerova cena.

Gehry poté získává renomé i mimo Spojené státy a staví či se podílí na stavbách pařížské kinotéky nebo pražského Tančícího domu. Definitivním zlomem v jeho kariéře je potom realizace Guggenheimova muzea v Bilbau: ještě před jeho dokončením o něm mnohá média referovala jako o jednom z největších děl 20. století a jeho (pozitivní) dopad na baskickou ekonomiku byl takový, že dalo dokonce vzniknout novému pojmu: „Bilbao efektu“.

Gehry se od té doby podílí na zakázkách pro movité klienty s prakticky neomezeným rozpočtem, tvoří například budovu nadace Louis Vuitton v Paříži nebo mrakodrap na adrese 8 Spruce Street v New Yorku, ale i množství galerií, muzeí, koncertních sálů… A záhy dostává jako první architekt přízvisko „starchitekt“, které nikdy nepřijal a od něhož se distancuje.

Nelze však popřít, že Gehry se stal světovou celebritou i za hranicemi architektury: vedle Rema Koolhaase je jediným světoznámým architektem, který se dostal až do epizody Simpsonových, a režisér Sydney Pollack mu věnoval celý dokument, kritikou dobře přijaté „Skici Franka Gehryho“.

A přestože dnes slaví požehnané 88. narozeniny, Frank Gehry se do důchodu stále nechystá. Mimochodem, vedle architektury se Gehry vrhnul i na vyučování. Zájemci o jeho Master Classes mají šanci zapsat se do jara.

(Gehry je mimochodem miláčkem objektivů. Videa, která se mu věnují, jsme se pokusili dát dohromady na EARCH.TV.)

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři