Sir David Alan Chipperfield Foto: Tom Welsh
Novinky a názory / historie a teorie

Za promyšlenost, stálost a pravdivost. Pritzkerovu cenu získal britský architekt David Chipperfield

Letošním laureátem Pritzkerovy ceny se stal David Chipperfield. Dlouho očekávaný kandidát na nejvyšší ocenění za celoživotní dílo v oboru architektury byl vyznamenán pro svůj racionalistický přístup k architektuře a vnímavost vůči kulturním i sociálním otázkám.

Adéla Vaculíková , 8. 3. 2023

52. laureátem Pritzkerovy ceny se stal empatický architekt. Nejvýznamnější ocenění za celoživotní dílo, jaké se v této profesi udílí, letos nezískala ani žena, ani tvůrce působící mimo euroamerický prostor, jako tomu bylo loni. Putovalo do rukou Brita Davida Chipperfielda, který je pro architektonické prostředí inspirativní tím, že navrhuje výborné novostavby i rekonstrukce a záleží mu na pochopení místa, do kterého vstupuje.

„Pečlivé, promyšlené, přesné a klidné odpovědi na cíle, o které ve svých stavbách usiluje, mohou pramenit pouze z hlubokých a trvalých znalostí oboru. Jeho odpovědi však nikdy nebyly sebestředné a v žádném případě nesloužily jako umění pro umění: naopak, vždy zůstávaly zaměřeny na vyšší účel a na snahu o občanské a veřejné blaho,“ vyjádřila se porota ke svému rozhodnutí udělit Pritzkerovu cenu právě Davidu Chipperfieldovi.

„Vyhýbá se zbytečnostem, trendům a módě, což je pro naši současnou společnost nanejvýš relevantní poselství. Taková schopnost destilovat a provádět meditativní designové operace je rozměrem udržitelnosti, který nebyl v posledních letech zřejmý: udržitelnost jako relevantnost nejenže eliminuje zbytečnosti, ale je také prvním krokem k vytváření struktur schopných trvat, fyzicky i kulturně,“ pokračovala.

David Chipperfield se narodil roku 1953 v Londýně, vystudoval Kingston School of Art a Architectural Association School of Architecture in London. Svou architektonickou kancelář David Chipperfield Architects založil pět let po dokončení studií v roce 1985. Ta dnes kromě Londýna působí také v Berlíně, Šanghaji, Miláně a Santiagu da Compostela.

„Jsem ohromen, že se mi dostalo tak mimořádné pocty a že mohu být spojen s předchozími držiteli, kteří poskytli architektonické profesi tolik inspirace,“ vyjádřil se k obdržení ceny David Chipperfield. „Beru toto ocenění jako povzbuzení k tomu, abych i nadále zaměřoval svou pozornost nejen na podstatu architektury a její smysl, ale také na to, jak můžeme jako architekti přispět k řešení existenčních výzev, jako jsou klimatické změny a společenská nerovnost. My architekti víme, že při vytváření nejen krásnějšího, ale také spravedlivějšího a udržitelnějšího světa, můžeme hrát ještě významnější a angažovanější roli. Musíme tuto výzvu přijmout a pomoci inspirovat další generaci, aby se této odpovědnosti chopila s vizí a odvahou,“ dodal.

Foto: Hřbitovní kaple a návštěvnické centrum Inagawa

David Chipperfiel je se svou kanceláří autorem více jak stovky realizací zahrnujících občanské, kulturní, akademické i rezidenční stavby. Jeho snahu vytvářet kvalitní veřejné budovy i venkovní prostranství si cení také porota Pritzkerovy ceny. Není proto divu, že ve svém prohlášení vyzdvihla především ty realizace, které může běžný člověk navštívit. Patří mezi ně něžná budova James-Simon-Galerie na Muzejním ostrově v Berlíně, rekonstrukce Neues Musea tamtéž nebo rekonstrukce Staré prokurácie na náměstí Svatého Marka v Benátkách.

U budov rekonstruovaných Davidem Chipperfieldem často ani nepoznáte, že nějakou rekonstrukcí vůbec prošly. Jeho přístup k historickým památkám je totiž přísně citlivý. Příkladem může být Neue Nationalgalerie v Berlíně od Miese van der Rohe, která se po šestiletých opravách znovuotevřela v létě 2022. Zásah do další muzejní budovy si kancelář David Chipperfield Architects přidá do svého portfolia i v blízké budoucnosti, na začátku letošního roku totiž kancelář zvítězila v soutěži na rozšíření Národního archeologického muzea v Aténách.

Foto: James-Simon-Galerie v Berlíně

Přístup Davida Chipperfielda k architektuře je velmi racionalistický, jeho realizace umí být nenápadné i velmi výrazné, nejsou však příklady star-architektury, která cílí na šokování pozorovatele. „Jeho architektonický jazyk vyvažuje konzistenci se základními principy navrhování a flexibilitu vůči místním kulturám. Práce Davida Chipperfielda sjednocuje evropský klasicismus, kompaktní povahu britské architektury, a dokonce i jemnost Japonska. Je plodem kulturní rozmanitosti,“ napsala o jeho tvorbě, která je dnes přítomná na všech kontinentech, porota.

David Chipperfield je držitelem mnoha prestižních ocenění. Nejvíce jich získal v roce 2011, kdy obdržel Královskou zlatou medaili RIBA udílenou Královským institutem britských architektů i Cenu Evropské unie za současnou architekturu Mies van der Rohe Award. O tom, kdy získá Pritzkerovu cenu, se spekulovalo již několik posledních let. Jako kandidáta na vítěze ho v anketě Archdaily tipovalo nejvíce čtenářů webu už loni, letos se na prvním místě žebříčku ocitl také.

V minulém roce se laureátem Pritzkerovy ceny stal rodák z Burkiny Faso Francis Kéré, v roce 2021 duo Anne Lacaton a Jean-Philippe Vassal a roku 2020 Yvonne Farrell s Shelley McNamara.

Foto: BBC Scotland Headquarters v Glasgow

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři