Pritzkerovu cenu pro rok 2022 získal africký architekt Francis Kéré Foto: Erik Petersen
Novinky a názory / historie a teorie

Sociální odpovědnost na prvním místě. Pritzkerovu cenu získal historicky první černošský architekt Francis Kéré

Laureátem nejvyššího ocenění za celoživotní dílo na poli architektury se stal původem africký architekt Francis Kéré. Šestapadesátiletého rodáka z Burkiny Faso porota vyznamenala na základě jeho sociálně i environmentálně udržitelných staveb i osobní angažovanosti v řešení problémů jeho rodné země.

Matěj Beránek , 15. 3. 2022

Svou první realizaci dokončil Francis Kéré roku 2001 ve své rodné vesnici Gando v centrální části africké země Burkiny Faso. Jednalo se o budovu základní školy – vůbec první školu široko daleko –, za kterou následně získal prestižní cenu Aga Khan Award. Díky tomuto úspěchu si roku 2005 mohl založil vlastní architektonické studio Kéré Architecture sídlící v Berlíně a školní areál v následujících letech dále rozšiřoval.

Kérés se narodil roku 1965 do chudé venkovské rodiny, která neměla přístup ani k elektřině. Jeho rodiče však tvrdě usilovali o to, aby jejich nejstarší syn mohl studovat. V 7 letech se tak přestěhoval ke svému strýci do nejbližšího města, kde chodil do základní školy.

Foto: První realizaci (základní školu) dokončil ve své rodné vesnici v Burkině Faso 

„Vyrůstal jsem v komunitě, kde nebyla žádná mateřská škola, celá komunita vám však byla vlastní rodinou. Všichni se o vás starali a vesnice byla vaším hřištěm. Během dne jsme se snažili zajistit jídlo a vodu, zároveň jsme ale byli neustále pospolu, povídali si a stavěli domky. Vzpomínám si na spoře osvětlenou místnost, kde sedávala moje babička a vyprávěla příběhy, zatímco my jsme se k sobě tiskli,“ vzpomíná Kéré na své dětství.

Když mu bylo 20 let, získal odborné stipendium v Berlíně, kde se začal učit tesařem. Přes den vyráběl nábytek a dřevěné střešní konstrukce, po nocích studoval. Jeho sen o studiu na vysoké škole se mu splnil o 10 let později, kdy obdržel stipendium od Technické univerzity v Berlíně, kde absolvoval obor architektura v roce 2004. Tou dobou už měl za sebou realizaci zmiňované školy.

Foto: Kromě mnoha školních a zdravotnických staveb v afrických zemí navrhl Kéré také řadu budov v Evropě i USA (Serpentine Pavilion v Londýně, 2017)

Se svým studiem Kéré Architecture pracoval na mnoha školních, zdravotnických a humanitárních projektech v Africe, řadu jeho realizací ale najdeme také v Evropě a USA. Francis Kéré vede také neziskovou organizaci, která pomáhá africkým dětem dosáhnout vzdělání.

„Prostřednictvím budov, které demonstrují krásu, pokoru, odvahu i invenci a poctivostí své architektury Kéré s grácií naplňuje poslání této ceny,“ stojí v oficiálním prohlášení Pritzkerovy ceny, která je považována za vůbec nejvyšší ocenění pro žijící architekty a architektky.

„Díky svým zkušenostem ví, že architektura není o objektu, ale o záměru; nikoli o produktu, ale o procesu,“ odůvodňuje své rozhodnutí porota ceny s tím, že stavby tohoto afrického architekta spojuje etický závazek, environmentální úspornost a estetická kvalita.

Francis Kéré se stal 51. laureátem Pritzkerovy ceny, která je udělována už od roku 1979. Trendem posledních let je oceňování především sociálně angažovaných architektů a architektek, kteří vytváří udržitelnou architekturu týkající se dnešních globálních problémů. Minulý rok ocenění získala francouzská dvojice Anne Lacaton a Jean-Philippe Vassal, která se věnuje ve velké míře nízkonákladovým přestavbám obyčejných a panelových domů.   

Portál Archdaily uspořádal mezi svými čtenáři anketu, kdo letos Pritzkerovu cenu získá. Největším favoritem byl David Chipperfield následovaný Bjarkem Ingelsem, Francis Kéré dostal čtvrtý nejvyšší počet hlasů.  

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři