Novinky a názory / zprávy

Zahájení Soutěže Schindler Award 2012

Jedna z předních evropských architektonických soutěží, Schindler Award, nyní přijímá přihlášky na rok 2012.

EARCH.CZ , 27. 10. 2011

Jedna z předních evropských architektonických soutěží, Schindler Award, nyní přijímá přihlášky na rok 2012. Studenti architektury a školy architektury z celé Evropy se nyní mohou přihlásit do soutěže, která vyzývá účastníky začlenit "Access for All - Přístup pro všechny" do svých návrhů. Zadané projekty bude posuzovat porota složená z mezinárodně uznávaných odborníků z oblasti architektury a bezbariérového přístupu, pod vedením Prof. Kees Christiaanse ze švýcarského Federálního technologického institutu (ETH) v Curychu.

Studenti a školy architektury jsou vyzváni, aby předložili své návrhy na rekonstrukci nevzhledné části, ale jinak skvěle zachovalého starého města, švýcarského Bernu. Předložené projekty musí obsahovat plán, který poskytuje přesvědčivé odpovědi na nedostatky tohoto místa, lokálně známého jako "Schützenmatt".

Architektura pro lidi

Hlavním aspektem soutěže je "Access for All", filosofie designu vyznačují se začleněním bezbariérové mobility pro lidi všech věkových kategorií a schopností. Organizátor a sponzor soutěže, Schindler Group, se domnívá, že základním lidským právem pro lidi s tělesným či kognitivním postižením je účastnit se společenského života. Proto soutěž Schindler Award přispívá ke zlepšení praktických znalostí a dovedností mladých architektů. Dále také podporuje koncept, který je trvalým přínosem pro lepší kvalitu života pro každého, včetně lidí s postižením.

 

Abychom odstranili všechny nedostatky místa "Schützenmatt", museli bychom kompletně přetvořit tuto oblast. Schindler Award se soustředí na urbanistický koncept, včetně přístupu k nedalekému údolí řeky a integrace sociálních služeb.

Unikátní příležitost pro mladé architekty

Soutěž v roce 2012 nabízí účastníkům jedinečnou příležitost rozvíjet nové možnosti designu jedné části z nejzachovalejších středověkých měst Evropy. Místo je lichoběžník přilehlý k severozápadnímu rohu historického centra města, jen pár minut pěšky od hlavního vlakového nádraží. V polovině je to řez železničním mostem, ulicemi a domy, ale také parkovištěm pro osobní automobily a autobusy. Oblast je také domov pro muzea, kulturní střediska a drogovou ošetřovnu pro lidi závislé na heroinu.

Studenti, kteří mají zájem se účastnit ročníku 2012 této soutěže, by se měli registrovat na www.schindleraward.com. Soutěž také uděluje ceny školám pro začlenění tématu "Access for All" do jejich učebních plánů.

Uzávěrka přihlášek je 30. dubna 2012. Dokončené projekty musí být předloženy do 30. července 2012.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři