Technologie / produkty

Okna pro moderní pasivní domy

Okna s minimalistickým designem, optikou čistého skla a certifikátem Passive House Institutu v Darmstadtu, to jsou nová okna PROGRESSION.

EARCH.CZ , 4. 10. 2012

Požadavky na okna pro pasivní domy

Okna pro pasivní domy musí dosahovat hodnoty součinitele prostupu tepla Uw≤0,8 W/m2K. Lepší tepelně izolační vlastnosti oken zajišťují obvykle masivnější okenní rámy s vloženými materiály s nízkou tepelnou vodivostí jako je PU pěna, korek atd., nebo oddělené vzduchové komory. Ale příliš velký podíl rámu okna zmenšuje prosklenou plochu a prodražuje okno. Proto je současný trend v oknech pro pasivní domy opačný, rám okna snížit a překrýt zateplenou fasádou. Tedy dosáhnout maximální tepelně izolační vlastnosti a současně využít i solární zisky díky větší ploše skla.

Posuzování oken Passive House Institutem

Passive House Institut v Darmstadtu se věnuje hodnocení efektivity oken pro pasivní domy a dělí je do tříd účinnosti A až C. Prozatím splnilo náročné požadavky kategorie A pouze 14 oken na světě. Jedním z certifikovaných oken phA je právě okno PROGRESSION. Okno PROGRESSION vyniká nízkým rámem, který je při správném zabudování celý krytý zateplenou fasádou. Takže je nejen větší prosklená plocha okna a tedy i možné větší využití solárních zisků, ale navíc minimalistický vzhled s optikou čistého skla. Zvenku totiž vidíme pouze sklo a okapničku, která je nutná kvůli odvodu dešťové vody.

Díky svým vlastnostem okno vyhoví nejen náročným požadavkům pasivních domů, ale také uspokojí požadavky architektů na minimalistický design. Vzhledem k velmi příznivé ceně, která je srovnatelná s běžnými dřevěnými okny, má jistě otevřenou cestu do mnoha moderních pasivních domů.

Nové okno pro pasivní domy právě přichází na trh

Nové okno PROGRESSION bylo představeno na veletrhu FOR ARCH 2012, kde vzbudilo velký zájem nejen odborné veřejnosti, ale získalo také ocenění GRAND PRIX.

Více informací naleznete na www.slavona.cz

Poznámka: Hodnocení oken Passive House Institutem probíhá na základě výpočtu. Tedy všechna okna jsou hodnocena stjenou metodikou a za stejných podmínek. Okno musí splnit požadavek na Uw≤0,8 W/m2K při zasklení s Ug=0,7 W/m2K. Pokud tuto hodnotu srovnáváme s jinými okny na Českém trhu, musíme si uvědomit, že uváděné hodnoty jsou stanoveny obvykle měřením na jednom zkušebním vzorku se sklem Ug=0,5 W/m2K. Pokud se bavíme o dřevěných oknech, pak hraje významnou roli tepelná vodivost dřeva (λ). Při měření je na zkušebních vzorcích tato hodnota λ cca 0,09 – 0,1W/mK. PHI počítá s hodnotou λ = 0,11W/mK. Proto by většina oken vůbec nesplnila požadavek PHI na parametry oken pro pasivní domy.

Klíčová slova:

pasivní dům

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři