Události /

GAB uvede výstavu o architektuře ovlivněné zkoumáním přírody

Galerie Architektury Brno ve spolupráci s Kabinetem architektury v Ostravě přináší výběr z tvorby irské architektonické kanceláře McCullough Mulvin Architects, jejichž projekty mají úzký vztah ke studiu přírody. Výstava s podtitulem „Laboratoř přírody“ začíná již v úterý 6. 9. 2016 od 16:00 v prostorách GAB.

EARCH.CZ , 6. 9. 2016

McCULLOUGH MULVIN ARCHITECTS – LABORATOŘ PŘÍRODY. GEOLOGIE/BIOLOGIE

Kdy: 7. 9. – 2. 10. 2016 / vernisáž 6. 9. od 18 hKde: Galerie Architektury Brno, Starobrněnská 18, Brno

Facebook / web

Současná architektura je realizována všude, ale usiluje o to dosáhnout významu a závažnosti. Mnoho architektů je nuceno dodávat standardní představy odrážející magazínovou kulturu; díla jsou rychle konzumována, věcně uspokojují publikum zaměřené pouze na to, co je nové. Zatímco stát, zákony a vysoké finance povýšeně hovoří o podpoře architektury, zatěžují ji ve skutečnosti obrovskými břemeny – nadměrnými předpisy, požadavky všechno ve jménu demokracie vysvětlovat a zaváděním dalších úrovní řízení.

To všechno odvádí architekty od procesu rozhodování, odčerpává čas, který by měl být využit na projektování, a postupně potlačuje individuální projev, originalitu a odlišnost. Skutečná architektura je zaháněna na okraj – převažuje snaha o monotónní a bezúčelné prosazování značek a velkých jmen a úroveň řemesla klesá. Nemělo by to tak být. Svět silně trpí centralizací a homogenizací, ale stále existuje možnost vybojovat si v regionu, ve městě nebo v zemi praktiky, kterým jde o kvalitu místa. Rozsah práce není důležitý.

Niall McCullough: „V práci s detaily si každá architektura žádá mnohostranně uvažující mysl, promýšlení funkce, místa, technologie; jedna disciplína posouvá druhou, zkoumá její povahu, nutí ji k výpovědi; výsledek má prostou a přesnou senzibilitu – nemá tu být nic navíc, ničeho méně.“

Projekty kanceláře McCullough Mulvin Architects z Dublinu mají úzký vztah ke studiu přírody. V provedení budov se odráží přírodní krajina, stávají se experimentálním polem pro studium povětrnostních vlivů – vody a světla – jež se mohou v Irsku velmi dramaticky projevovat. Jsou rozšířením přírody, přizpůsobují ji, utvářejí ji s pomocí cihel, kamene a dřeva; člověk v přírodě, člověk a příroda.

Výstavní projekty spadají do dvou kategorií: první jsou nové budovy se vztahem ke geologii – jsou utvářeny jako přírodní krajiny nebo zvětšené obrysy – nebo připomínají zemský povrch – jako skály, zjizvené a narušené živly. Druhé se vztahují k architektuře intervence – vytvářejí nové věci v nových nebo vedle nich; má to jistou analogii s biologií, s mechem udržujícím se v ulitách pod mořem, s růstem, který napomáhá organismu dýchat a fungovat.

„Nedílnou součástí práce architektonické kanceláře McCullough Mulvin Architects je také publikační činnost, výuka a zkoumání šíře a hloubky architektury, jež jde nad rámec tradičního vyjádření tvarů a materiálu,“ dodává ředitel Galerie Architektury Brno Gabriel Kurtis.

Výstava bude zahájena irským velvyslancem Charles Sheehan za účasti vedoucích představitelů ateliéru Niall McCullough a Valerie Mulvin v úterý 6. září 2016 v 18.00 hodin v prostorách Galerie Architektury Brno a bude otevřena denně od 10.00 do 18.00 hodin do 2. října 2016. Vstupné na výstavu je dobrovolné.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 6. 9. 2016
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři