Události /

„Vídeň. Perla Třetí říše.“ Plánování pro Hitlera

Vídeňská architektura a stavitelství v době nacismu je hlavním tématem jarní a letní výstavy ve Vídeňském centru architektury Az W, která potrvá do 17. srpna 2015. Stavitelství a městské plánování v Třetí říši bude takto prezentováno vůbec poprvé.

EARCH.CZ , 24. 3. 2015

„...toto město je v mých očích perlou! Uvedu ho do stavu, kterého je tato perla hodna, který si zaslouží, svěřím jej pod ochranu celé Německé říše, celého německého národa. Také toto město zažije nový rozkvět.“

Adolf Hitler, při přivítání starostou města Vídně, Hermannem Neubacherem, 9. dubna 1938

Výstava dává nahlédnout do souvislostí staveb a projektů, cílů národního socialismu, analyzuje je a vysvětluje. Zabývá se mýtem, který tvrdil, že Vídeň nehrála žádnou nebo jen podřadnou roli při plánování Třetí říše. Vytvořením tzv. velké Vídně se Dunajská metropole stala po Berlínu druhým největším městem nacistického Německa. Geopolitická role Vídně v Třetí říši byla jasně definována. Opatření v infrastruktuře, průmyslu a koncepty nové zástavby dokládají úlohu a funkci, kterou město mělo sehrávat. Byla to řada nových velkých projektů, monumentálních městských částí, ale i jednotlivých staveb. Vídeň se měla stát hlavní křižovatkou Třetí říše a tranzitním prostorem, branou do jihovýchodní Evropy. Současně měla být metropolí umění. Hitlerův obdiv bulváru Ringstrasse a jeho imperiálních staveb je jasně čitelný se záměrů, které měl s náměstím Heldenplatz (Náměstí hrdinů) a radničním náměstím Rathausplatz. Tento veřejný prostor měl projít adaptací a stát se místem pro shromáždění vojáků, vojenské přehlídky a scénou prezentace moci. Architektura byla instrumentem agresivní expanzivní politiky nacismu, městská výstavba a územní plánování instrumentem moci.

Za výstavou stojí kurátorky Ingrid Holzschuhová a Monika Platzerová. První kapitola se nazývá „Nové místo Vídně v Evropě“. Hitlerovo prohlášení na vídeňské radnici 9. dubna 1938, kdy nazval Vídeň perlou Říše a hovořil euforicky o svých plánech a stavebních programech zněla jasně. Další z částí je věnovaná „Rase a prostoru". Kapitola „Moc a politika symbolů a monumentalizace“ ukazují převzetí architektury propagandou. Město je monumentalizováno a vybaveno reprezentativními budovami. Stavební program slouží jednomu cíli, předělat město v hlavní město župy jediného smýšlení. Kapitola „Reakční modernismus“ ukazuje plánování a budování infrastruktury. Souvisí přímo z budováním říšské dráhy, nové říšské dálnice a rozšířením přístavu a jeho zázemí na Dunaji. Kapitola „Nové město“ ukazuje na budování nových městských, nového prostoru pro bydlení a život německého národa. Na plánování národně socialistického bydlení se podílela řada architektů, kteří se ke svým návrhům a projektům vrátili znovu po válce, při obnově válkou rozbitých měst. „Totální válka“, je kapitola výstavy, která ukazuje mobilizaci pro dobývání východu a do vzdušné války. Hlavní pozornost je soustředěna na civilní a protileteckou obranu. Závěrečná část výstavy „Plánovaní území na východě“ se soustředí na Bratislavu, Prahu a Krakov.

Kde: Architekturzentrum Wien - Alte HalleKdy: 19. březen - 17. srpen 2015Vernisáž: 18. březen 2015, 19 hodin

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 24. 3. 2015
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

Vídeň výstavy a expozice

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři