Události /

Vila Tugendhat ve vzpomínkách a rodinných fotografiích

Zatímco se minulé pondělí architekti "plavili" na jedné lodi na náplavce pod Rašínovým nábřežím, ve víceúčelovém sále Ministerstva kultury na Maltézském náměstí se udála další zajímavá událost.

Kateřina Frejlachová , 9. 10. 2012

Do Prahy zavítala paní Daniela Hammer - Tugendhat, dcera původních majitelů brněnské vily Tugendhat a členka odborné mezinárodní komise Thicom, jež jakožto poradní orgán dohlížela na nedávno dokončenou rekonstrukci tohoto brněnského skvostu. Její poutavá přednáška s názvem Dům Tugendhatových a jeho obyvatelé se opírala zejména o rodinné fotografie, pořízené tatínkem, Fritzem Tugendhatem během pouhých osmi let, po které rodina vilu využívala. Popisovala především život ve vile, ale dotkla se také okolností jejího vzniku. S pomocí ústních i písemných výroků svých rodičů se tak opět pokusila odpovědět na otázku, vznesenou již v roce 1931 v rámci debaty v časopise německého Werkbundu Die Form: "Je možné ve vile Tugendhat bydlet?"

Co se mého osobního dojmu týče, myslím, že bylo opět dokázáno, že bydlet ano a navíc bydlet skvěle. Ač byl přepychový dům již ve své době kritizován levicovými avantgardisty - cituji Karla Teigeho:

„Stroj na bydlení? Ne, stroj na representaci, na nádheru, na bezpracovní, lenošný život pánů, hrajících golf, a dam nudících se v budoárech.“

Architektonická i technologická hodnota vily Tugendhat jako příkladu Miesovy tvorby, ale také evropské moderny jako takové, je nesporná! Její kvality opět můžete otestovat na vlastní oči. Vila byla v březnu tohoto roku po náročném uvedení do původního stavu znovu zpřístupněna veřejnosti.

S oběma protagonisty přednášky, Danielou Hammer-Tugendhatovou a manželem, restaurátorem Ivo Hammerem vám v nejbližších dnech přineseme unikátní rozhovor!
Může být třeba zajímavou předehrou pro podzimní výlet do Brna.

Klíčová slova:

Vila Tugendhat

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři