Události /

Vneste život do ulic s projektem "Kontejnery k světu"

Největší projekt oživující veřejný prostor v historii Plzně. Kontejnery k světu jsou v rámci České republiky zcela ojedinělým projektem, který si klade za cíl oživit veřejný prostor ve čtyřech největších městech České republiky – Plzni, Praze, Brně a Ostravě.

EARCH.CZ , 24. 4. 2013

Plzeň - Kontejner má více než jedno využití. Plzeň má více než jedno centrum. To je podtitul nejrozsáhlejšího projektu občanského sdružení k světu., který si dává za cíl oživit veřejný prostor ve všech velkých městech v České republice. „Úroveň města většinou posuzujeme podle domů, jaké se staví, a míst, kde se staví. Skutečnou kvalitu občanskému životu ale dává způsob, jakým žije veřejný prostor. Tedy plochy mezi domy. Ty jsou ale jen málo využívané,“ říká o prvotní myšlence festivalu jeho hlavní organizátor ing. arch. Jakub Mareš.

Projekt Kontejnery k světu. chce vnést život do ulic, ale nejen do těch v centru. Myslí zejména na neprávem zapomenutá místa na periferiích. Kontejnery se objeví ve všech metropolích České republiky a budou svébytně reagovat na potřeby daných lokalit. Jednotlivá města však nebudou odloučena, vzájemně budou propojena přes informační obrazovky, díky kterým budou moci lidé sledovat dění na jiných místech a navzájem spolu komunikovat. Svým rozsahem, délkou trvání a pojetím se jedná o zcela mimořádný projekt, který v republice nemá obdoby.

Kontejnery k světu./Plzeň (10/05–08/06 2013)

Nejrozsáhlejší bude projekt v Plzni. „Chceme, aby Evropské hlavní město kultury bylo propojené město,“ zdůrazňuje autor myšlenky Jakub Mareš. Více jak třicet kontejnerů, které v květnu a červnu zaplaví celé město, nabídnou svým návštěvníkům kavárny, kino, hvězdárnu, hudební klub, obchod s biopotravinami, designem, komunitní centra, dokonce i kostel a mnoho dalšího. Na náměstí Republiky vyroste velké informační centrum, kde budou moci návštěvníci získat podrobné informace o programu v dalších kontejnerech.

V rámci Kontejnerů k světu. bude fungovat i bezplatná půjčovna koloběžek pro držitele Plzeňské karty. „Chceme lidem ukázat rychlý, zdravý a ekologický způsob dopravy po městě,“ vysvětluje Jakub Mareš. „Zároveň budou moci návštěvníci snadněji obsáhnout všechny kontejnery a přesouvat se mezi nimi v co nejkratším čase.“

První z řady kontejnerů bude slavnostně otevřen v Kopeckého sadech před Měšťanskou besedou již v neděli 21. dubna od 18:00 před slavnostním zahájením plzeňského filmového festivalu Finále. Místo a čas otevření není náhodný. Kontejner, sloužící jako odpočinková čítárna, bude po celou dobu festivalu poskytovat útočiště filmovým divákům i náhodným kolemjdoucím. K dispozici zde budou knihy, časopisy, připojení k internetu a samozřejmě i možnost příjemného posezení.

Druhou kontejnerovou vlaštovkou věstící blížící se festival bude hudební kontejner. Jeho vrata se otevřou ve středu 24. dubna od 19:00, a to ve velkém stylu. Mimořádný koncert pod širým nebem si přijede zahrát kapela Chinaski, která si na plzeňském publiku vyzkouší své nové písně.

Evropské hlavní město kultury

Hlavním partnerem, který významně napomohl vzniku projektu, je Plzeň 2015. „Máme společný zájem na tom, aby se život ve městě co nejvíce obohatil, aby se nejen v centru pořád něco dělo a lidé se mohli s kulturou potkávat nejen uvnitř budov, ale přímo v ulicích,“ popisuje programová ředitelka projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 Šárka Havlíčková. Spolupráce vyvrcholí 8. června, kdy se projekt Kontejnery k světu. propojí s Dnem Meliny Mercouri na Anglickém nábřeží a v dalších městských částech.

Možnost zapojení

Organizátoři zároveň upozorňují všechny, kteří by chtěli presentovat svoje aktivity před širokou veřejností, že stále ještě mají možnost se do projektu zapojit. „Náš záběr je téměř neomezený. Můžeme dát prostor hudebníkům, divadelníkům, ale i nejrůznějším neziskovým organizacím, občanským iniciativám i zajímavým projektům jednotlivců,“ upřesňuje programová šéfka Irena Velichová. Lidé se mohou zapojit do programu některého z kontejnerů nebo využít již zavedeného know-how a na principu franchisy si pořídit vlastní kontejner do jiného města.

Kontejnery k světu./Praha (10/05–01/06 2013)

Od 10. května do 1. června se také Praha stane jedním z hostujících měst festivalu. Kontejnery budou umístěny v devíti lokalitách, z nichž každá představuje jiný aspekt veřejného prostoru. Program vždy navazuje na specifický ráz daného místa, takže vznikne rozhledna, čítárna, prostor pro odpočinek nebo místo pro mezifakultní setkávání studentů v kampusu ČVUT. Součástí budou také workshopy, diskuse, divadelní a cirkusová představení, koncerty, bojovky a cyklojízdy. Centrálním bodem se stane kavárna na Rašínovo nábřeží, odkud bude možné sledovat dění v ostatních městech. I v Praze bude fungovat bezbariérový kontejner, který nabídne program zaměřený nejen na vozíčkáře, ale i na cyklisty.

Kontejnery k světu./Brno (20/05–02/06 2013)

Pět skladových kontejnerů se v Brně mezi 20. květnem a 2. červnem promění na kulturní, školní a experimentální prostory určené nejrůznějším skupinám návštěvníků. Kulturní prostor bude sloužit jako otevřená knihovna, umělecká galerie či dílna, přednáškový a divadelní prostor nebo i kavárna. Školní prostor zaplní přednášky, semináře a také umělecké výstavy. Experimentální centrum se stane netradičním prostorem pro řadu dalších zajímavých aktivit.

Kontejnery k světu./Ostrava (29/05–05/06 2013)

Ostravský Kontejner k světu. bude umístěn v samém centru moravsko-slezské metropole, a to od 29. května do 5. června 2013 v rámci festivalu Mezidomí. Společně s třicet metrů dlouhým stolem bude sloužit jako multifunkční platforma pro zahajovací hostinu, projekce filmů, workshopy, debaty s obyvateli města, urbanisty a studenty architektury. Cílem projektu je ukázat návštěvníkům festivalu, že ve městě je spousta zákoutí, kterým je třeba věnovat pozornost.

k světu.

Občanské sdružení k světu. stojí za realizací akcí jako je Parking Day Plzeň, Pecha Kucha Night, Fresh Air Gallery v podchodu mezi ulicemi Resslova a Radobyčická a projektem Hrana architektury, který se snaží postavit dům za 100 000 korun.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři