Bratislavský Byt S

Středa, 20. Září 2017 - 0:51
| Napsal:

Architekti stáli před těžkým úkolem, kompletně změnit dispozici malého bytu pro mladou rodinu tak, aby vytvořili velký otevřený a společný prostor. Zároveň však ponechali dostatek soukromí. Denní část bytu má spoustu zákoutí, každé z nich má ale svůj účel.

Byt S, Toito architekti, Foto: © Katarína Príkopská
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Katarína Príkopská, Ivan Príkopská, Tomáš Szöke
Ateliér toito architekti
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava
Datum realizace 2016
Poznámka

Foto: © Katarína Príkopská

Byt měl původně trojtraktovou dispozici. Vstup, chodba, dva pokoje vlevo, dva vpravo. Podkrovní byt plný tmy byl bez výhledů a vše probíhalo za dveřmi. Změna byla proto nevyhnutelná. Půdorysné řešení návrhu mělo velký potenciál už ze začátku, 3D model naznačil tvary a druhy povrchů, ale až při prvním bourání začal vznikat interiérový návrh.

Nově je vše co nejvíce otevřené. Kuchyň je v naprostém středu dispozice, po stranách je koupelna, pracovna a místnost s televizí. Řazení funkcí vytváří živé centrum, jednotlivé pokoje jsou od něho odděleny šatníky s nadsvětlíky. Ty denní světlo násobí, ale přesto zanechávají soukromí.

Provedení interiéru je střídmé, odkryté konstrukce a bílý máloformátový obklad jsou důkazem estetické hodnoty. Architekti k tomu sami dodávají: „Interiér bereme jako základ pro obývání lidmi, neměl by být důležitější.“