Cena Bohuslava Fuchse: vítězný projekt | Dům na celý život

Pátek, 20. Červen 2014 - 0:00
| Napsal:

Porota soutěže o Cenu Bohuslava Fuchse vybrala ze studentských prací tohoto semestru tři vítězné projekty. Zde přinášíme první z nich - návrh ideálního útočiště člověka je současně cestou do nitra autorčiny duše.

Cena Bohuslava Fuchse - vítězný projekt - Dům na celý život - Tereza Dvořáková (3.ročník)
Fotoalbum: 
Cena Bohuslava Fuchse - vítězný projekt - Dům na celý život - Tereza Dvořáková (3.ročník)
Cena Bohuslava Fuchse - vítězný projekt - Dům na celý život - Tereza Dvořáková (3.ročník)
Cena Bohuslava Fuchse - vítězný projekt - Dům na celý život - Tereza Dvořáková (3.ročník)
Cena Bohuslava Fuchse - vítězný projekt - Dům na celý život - Tereza Dvořáková (3.ročník)
Cena Bohuslava Fuchse - vítězný projekt - Dům na celý život - Tereza Dvořáková (3.ročník)
Katalogový list: 
Autor Tereza Dvořáková
Škola FA VUT
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Datum projektu 2014

Tato práce je v podstatě celá o mně. Musela jsme se vyrovnat se svým prožitým životem a ujasnit si představy o svém životě budoucím. Teď mám cíl. Zjišťovala jsem, co je to domov a čím je takový pocit podmíněn. Právě v tomto ohledu má pro mě projekt Dům na celý život obrovskou hodnotu. Pomohl mi se vyrovnat se spoustou věcí, někdy i zrušil dětské ideje, ale otevřel nové sny. Celou práci jsem věnovala sobě, pokaždé, když otevřu pare, nechávám k sobě promlouvat sebe. Bezmezně své práci věřím.

Spala jsem v jeskyni a spala jsem sama na kopci. Zjískala jsem zkušenost z uzavřených a úplně otevřených prostor. Vytvořila jsme dům, který je pro mě/nás bezpečím a svobodou. Dům na celý život - pro celý život rodiny. Můj, mého muže a našich dětí. Tento dům má podlahu 20 metrů nad zemí, nad korunami stromů. Druhý název tématu je Minimum a tak je koncipován i tento dùm, dvě ložnice, náš společný prostor a nezbytné zázemí. Na střeše je skleník, ve kterém jsme schopni produkovat vlastní potraviny.

Dům - ocelová konstrukce, která je vetknuta a zavěšena na betonové věži vysoké přes 30 metrù. Věž funguje jako komunikační jádro, jsou zde schody a výtah. Věž má v sobě takové otvory, aby na ni bylo možné přidávat další konstrukce při případném rozrůstání domu.

Autor: Tereza Dvořáková (3.ročník)
Vedoucí práce: Ing.arch. Jan Mléčka, Ph.D.