Experiment v lomu

Pátek, 30. Prosinec 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Na skále nad zatopeným posázavským lomem stojí dům, který se země dotýká jenom ve čtyřech bodech. Jednoduchý objem však skrývá organicky tvarovaný interiér s neutrální bílou barevností. Světlo pluje po ladně zakřivených plochách stěn až do hloubky dispozice – k jídelnímu stolu – odkud je výborný výhled na barevný les za velkými prosklenými plochami na všech stranách domu.

A69 architekti, Prototyp rodinného domu v Posázaví – foto © Tomáš Rasl
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Boris Redčenkov, Prokop Tomášek, Jaroslav Wertig, Michal Nohejl
Ateliér A69 – architekti
Zodpovědný projektant
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Datum projektu 2012
Datum realizace 2015
Užitná plocha 204.00m2
Zastavěná plocha 235.00m2
Poznámka

Foto © Tomáš Rasl

Prototyp rodinného domu je realizován v bývalém žulovém lomu v Posázaví.

Realizace má prověřit konstrukční, typologické a uživatelské vlastnosti prototypu. Je situován na hraně skály nad jezerem. Zachovává vzrostlou zeleň, zhodnocuje výhled na vodní plochu a umožňuje přístup na louku uprostřed lesa.

Jednoduchá kubická hmota 15 × 15 × 4 m ukrývá složitěji formovaný interiér. Organicky tvarovaný labyrint vnitřního obytného prostoru umožňuje lepší proslunění a prosvětlení, výhledy a průhledy z hloubky dispozice. Objekt levituje nad terénem, není založen klasicky. Ocelový montovaný roznášecí rošt je osazen na stávající žulové bloky – zbytky těžební aktivity. Na rošt je provedena sloupková dřevěná konstrukce typu „2 × 4“. Strop je z dřevěných sbíjených vazníků. Střecha plochá s extenzivní zelení. Fasáda provětrávaná ze dřevěných hranolů. Okna hliníková.

Posuvná skleněná stěna umožňuje propojit obytný prostor s venkovní terasou na louce. Interier je proveden v monochromatické barevnosti ve valérech bílé – neutrální rámec pro barevnost lesa v různých denních a ročních obdobích. Realizace byla provedena svépomocí.

Objekt je demontovatelný, může zmizet beze stopy.

Diskuse: