Hodně muziky na malém prostoru

Úterý, 19. Červenec 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Na malé zahradě ve stínu ořešáků bratislavské čtvrti Vrakuňa vyrostl příjemný dům pro čtyřčlennou rodinu. Vrakuňa House má rafinovanou dispozici, je otevřený a propojený se zahradou a přitom nabízí příjemné soukromí. Procházet jím a bydlet v něm je prostorový zážitek.

plusminusarchitects, Vrakuňa house – foto © Maroš Fečík
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Maroš Fečík, Andrej Olah
Ateliér plusminusarchitects
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava - Vrakuňa
Datum projektu 2012
Datum realizace 2014
Užitná plocha 260.00m2
Zastavěná plocha 202.00m2
Plocha pozemku 579.00m2

Pozemok pre výstavbu rodinného domu sa nachádza na severovýchodnom okraji Bratislavy a je súčasťou pôvodnej záhradkárskej kolónie. Priame dopravné napojenie je zabezpečené cez ulice Anízova a Rascová. Pozemok je mierne svažitý (133,50 m n. m. – 131,50 m n. m.) s rozmermi približne 15,5 × 37 m. Pôvodne slúžil ako úžitková záhrada so záhradnou chatkou. Výstavba bola regulovaná ochranným pásmom vzletového a približovacieho priestoru (uhol 1:70), ktorým je obmedzená výška zástavby od 140,0 m n. m. smerom od Hradskej cesty po výšku 143,8 m n. m. na Priehradnej ulici.

Navrhovaný rodinný dom je nepodpivničený, dvojpodlažný. Dom je na pozemku osadený tak, aby poskytol maximálny komfort užívateľom – orientácia k slnku a svetlu, dimenzie komunikačných priestorov, kontakt so záhradou… Uzatvorenosť smerom do ulice, maximálne otvorenie smerom do záhrady.

Dispozično-prevádzkové riešenie rešpektuje lokalitný program investora. Dom je orientovaný smerom do ulice (sever) svojou technicko-obslužnou časťou (garáž, fitko). Na vstupnú halu nadväzujú relaxačné priestory – telocvičňa, sauna, hygiena a hosťovská izba. Cez priamočiare schodisko sú na výškovej úrovni -1,450 (1. PP) prístupné denné priestory domu (kuchyňa, jedáleň, obývacia izba, prekrytá terasa a vybavenie domu – komora, práčovňa) sušiareň a technická miestnosť. Nočná čast domu – izby detí a rodičov, hygienické vybavenie a spoločenský priestor sú umiestnené na 2.NP. Obývacia izba, jedáleň a kuchyňa majú priamy bezbariérový prístup do záhrady. Pocit otvorenosti je podporovaný perforáciami na východnej, južnej a západnej strane.

Dom je z konštrukčného hľadiska navrhnutý ako kombinovaný systém – oceľobetónové horizontálne (čiastočne aj vertikálne) konštrukcie a murované vertikálne konštrukcie. Plochá strecha má obrátené poradie vrstiev, je ukončená riečnym štrkom. Zateplenie objektu je realizované minerálnou vlnou. Vnútorné a vonkajšie povrchy sú ukončené omietkou, resp.drevenou prevetrávanou fasádou. Okná a zasklené steny sú hliníkové s izolačným trojsklom. Ochranu pred nadmerným slnečným žiarením zabezpečujú elektricky ovládané exteriérové hliníkové žalúzie.