Horská chata v Krkonoších prošla celkovou rekonstrukcí podle návrhu studia Mooza architecture

Středa, 13. Květen 2020 - 18:15
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Krkonošská chata Maruška se po rekonstrukci, kterou navrhlo studio Mooza architecture, vrací k tradici místních horských chalup. Při pohledu zvenku tak chatě vévodí přírodní materiály, jako je dřevo ve své přirozené barevnosti a kámen použitý pro podezdívku. Z objektu, který dříve sloužil úředníkům celní správy, se stal nový domov investorů, kteří se zároveň rozhodli podkroví chaty proměnit na pokoje ke krátkodobým pronájmům. Na podobě interiéru chaty se pak podepsala inspirace z Rakouska.

Rekonstrukce chaty v Harrachově, Mooza architecture © Václav Kahoun
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Petra Kocourková, Štěpán Svejkovský, Klára Kuncová
Ateliér Mooza architecture
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Harrachov
Datum projektu 2016
Datum realizace 2018
Užitná plocha 290.00m2

Bývalá kolonie pro úředníky celní správy byla umístěna do Anenského údolí u Harrachova. Je to krásné místo, kterým se vine říčka Mumlava a nyní je to více méně rekreační oblast s chalupami na sezónní pobyt. 

Objekt, který byl předmětem zadání, byl jedním z těchto úřednických domů a následnou rekonstrukcí mu majitelé vdechli nový život. V přízemí vybudovali svůj nový domov, zatímco podkroví se rozhodli pronajímat pro krátkodobé pobyty. Tento program si vyžádal kapacitní zvětšení objektu, což vyústilo v přístavbu v západní části stávajícího objektu.

Rekonstrukce chaty v Harrachově, Mooza architecture © Václav Kahoun

Materiálově se dům vrací k tradici horských chalup, které jsou k vidění všude v okolí. Kamenná podezdívka přechází v dřevěné obložení. Ve štítu se horizontální směr střídá s vertikálním, což ve zjednodušené podobě opět odkazuje k tradičnímu pojetí okolních stavení. 

V interiéru se majitelé zhlédli v rakouské inspiraci a jejich bytu tak dominuje knihovna z tenkých kovových plátů. Kromě knih se zde skladuje i dříví na otop… Samotné pokoje jsou pak zařízeny velmi minimalisticky v kombinaci bílá - světlé dřevo. Atmosféru ložnic pak oživují nástěnné tapety na míru, které zobrazují harrachovský lyžařský areál. Jelikož je střecha velmi strmá, tak v úplné špičce vznikly ještě prostory pro další ložnici, do které je z každého apartmánu zvlášť přístup. 

Rekonstrukce chaty v Harrachově, Mooza architecture © Václav Kahoun


Rekonstrukce chaty v Harrachově, Mooza architecture © Václav Kahoun


Rekonstrukce chaty v Harrachově, Mooza architecture © Václav Kahoun

 


Rekonstrukce chaty v Harrachově, Mooza architecture © Václav Kahoun