Interiér novostavby rodinného domu

Pondělí, 13. Říjen 2014 - 0:00
| Napsal:

Přijměte pozvání do rodinného domu, kde na první pohled zaujmou plochy pohledového betonu v kontrastu s bíle omítnutými stěnami, sklem a cementovými stěrkami na podlahách.

OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
Fotoalbum: 
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - foto © Martin Zeman
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - půdorys 1.N.P.
OOOOX| Ing. Arch. Radka Valová, Ing. Arch. Pavla Doležalová - interiér novostavby rodinného domu v Osicích - půdorys 2.N.P.
Katalogový list: 
Autor Radka Valová, Pavla Doležalová
Ateliér OOOOX s. r. o.
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Osice
Datum realizace 2013
Užitná plocha 224.00m2
Materiál

Dispozice

Dispozici jsme proti původnímu projektu architekta Aleše Gadliny jen drobně upravili. Jedná se především o otevření spodního obytného patra do schodišťové haly, kde jsme odstranili příčky a posuvné dveře oddělující obývací pokoj od kuchyně s jídelnou. Vznikl tak vzdušný prostor otevřený přes halu do patra a schodiště se tak stalo hlavní dominantou celého domu. Na obytný pokoj navazuje kuřárna s vinotékou. V další části na halu navazuje přístup do relaxu, který je vybaven saunou, vířivkou, posilovnou a sprchou. V horním patře jsou z galerie přístupné jednotlivé ložnice, z nichž každá má vlastní koupelnu.

Koncept /barevnost /materiály

Hlavním sjednocujícím prvkem se stal pohledový beton, který jsme navrhli neomítat a naopak všude, kde byly železobetonové konstrukce jej ponechat přiznaný. Dochází tak k zajímavém kontrastu s bílými omítanými stěnami u zděných konstrukcí. Betonovou strukturu dále doplňují cementové stěrky na podlaze ve spodním patře a probarevné stěrky v jednotlivých koupelnách. Podlahy v horním patře jsou tvořeny dubovou třívrstvou krytinou s povrchovou úpravou termo bělený rustik. V jídelně je na obložení a obklad jídelního stolu použita mořená dýha s prkennou skladbou.

Celková barevnost interiéru navazuje na exteriér domu, tedy přes valéry šedé po bílou a černou s drobnými akcenty dřeva a skla. Skleněné plochy jsou kombinované v klasické čirém provedení - zábradlí schodiště a vstupní dveře a kouřovém na posuvných dveřích a oblouku šatny v patře.

Kuchyně – z původně objednané kuchyňské linky se zaoblenými rohy jsme ponechali pouze na vysokou část s logickou návazností na oblouk šatny viditelný z centrální schodišťové haly. Naopak oblý ostrůvek jsme nahradili jednoduchým hranatým tvarem, na nějž přímo navazuje vykonzolovaný jídelní stůl. Styk jídelního stolu a varného ostrůvku je proveden šikmo a kopíruje šikmý tvar stropu nad kuchyní. Nad varným ostrůvkem je zavěšena tzv. "lustrová" digestoř, která slouží i jako osvětlení prostoru kuchyně. Na kuchyni navazuje spižírna a místnost pro domácí práce

Jídelna – původně samostatný jídelní stůl byl zakomponován jako navazující prvek varného ostrůvku. Konstrukce konzoly jídelního stolu je provedena z ocelových nosníků. Jídelní židle jsou zvoleny plastové s prošívaným polstrováním a kovovými nožkami. Nad jídelním stolem je zavěšeno dlouhé svítidlo Jamaica od Foscarini. Na jídelnu navazuje knihovna z ocelových polic na dřevěném obložení nosného pilíře.

Obývací pokoj – podlouhlá dispozice obývacího pokoje dala vzniknout oboustranné sedačce, kterou je možné dle potřeby otáčet. Její hlavní orientace je z poloviny na televizi a krb, z druhé směrem k jídelně. Nábytek kolem televize je tvořen velmi jednoduchou hmotou. V rohu místnosti je vybudován krb na dřevo. V druhém rohu je situován široký vstup s posuvnými dveřmi do kuřárny s vinotékou.

Kuřárna s vinotékou - je odvětrána pomocí rekuperace. Vybavena je sestavou otevřených boxů z překližky, z nichž některé jsou doplněné ocelovými boxy pro uskladnění vína. Do části polic je umístěna lednice na vína. V prostoru stojí dvě retro křesla butterfly chair s potahem z kravské kůže. Ocelový odkládací stolek je variací na police pro vína.

Relax - je tvořen ze dvou částí. První část s toaletou a sprchou, pro které slouží jedny posuvné dveře z kouřového skla. V nice je pak umístěno betonové stojací umyvadlo vyrobené na zakázku, které kontrastuje s černými stěrkami na stěnách. Další část relaxu je tvořena malou domácí posilovnou a navazující prosklenou saunou s vířivkou.

Schodiště / galerie - schodiště je tvořeno železobetonovou konstrukcí, skleněné zábradlí je kotveno pomocí ocelové zubatice. Horní část zábradlí navazuje na celoskleněnou příčku s dveřmi od vstupu. Tato centrální schodišťová hala je prosvětlena rozměrným střešním světlíkem.Jednou z dominant a ve výsledku i oříškem interiérového řešení, je oblouk šatny, který je do prostoru haly vytrčen. Původní návrh vitráže byl postupně nahrazen variací návrhů od bambusových plexi, přes soustavu ocelový lanek s textilní závěsem uvntř šatny až po vítězné řešení se skleněným obloukem na míru, opět z kouřového skla, které ponechává šatně svou intimitu a zároveň umožňuje její prosvětlení denním světlem.

Ložnice / koupelna – hlavní ložnice je přímo propojena s koupelnou. Od koupelny je oddělena příčkou z kouřového skla s posuvnými dveřmi. Dominantou ložnice je stropní svítidlo od Ingo Maurera La Crime del Pescatore - tedy rybářská síť. Síťovina je zdobena skleněnými krystalky, které jsou nasvětleny bočním reflektorem. Díky tomu vzniká na stropě hra drobných barevných odrazů. Svítidlo bylo vybráno jako kontrast k jinak velmi strohému pojetí ložnice s betonovými stěnami. Navazující koupelna je rozdělena na utilitární část se sprchou a umyvadly pro denní použití, další část u okna pak pro relaxaci s volně stojící vanou.

Tomuto rozdělení odpovídají i materiály podlah - kolem vany je položena masážní černá říční mozaika. Volně stojící umyvadla jsou doplněna nezvykle velkou úložnou zrcadlovou stěnou, kde jsou kombinovány otevřené police ze surové oceli a nerezové plochy pro vyústění nástěnných baterií. Baterie jsou vybrány k oblých tvarech kapek, resp. značka Goccia od Gessi. Hostinský pokoj / koupelna – pokoj pro hosta je vybaven velkou postelí s polštářovým čelem. Na ložnici navazuje jednoduchá koupelna se sprchou. Dominantní stěna z pohledového betonu je nasvětlena řadou stropních reflektorů.

Dětský pokoj - je přístupný přes samostatnou šatnou, na kterou navazuje koupelna a samotná ložnice. Koupelna je vybavena stejnou řadou baterií jako koupelna hlavní, jen v bílém provedení. Samotný pokoj je ponechán poměrně volný, aby mohl maximálně sloužit pro dětské hry, stavebnice a autodráhy. Jedna stěna je podobně jako pracovna tvořena sestavou boxů z přírodní překližky v kombinaci s bílými lakovanými dvířky. Dětskému pokoji dominuje nástěnná dekorace v podobě osmnáctipalcového sportovního hliníkového kola BMW.

Doplňky

Celý byt byl vybaven doplňky značky LooooX, které podtrhují charakter interiéru jak materiálem, tak barevností.

Foto: Martin Zeman, DAtelier.cz (www.datelier.cz)