Kosmická loď na dlouhé cestě vesmírem

Úterý, 14. Říjen 2014 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Druhá návštěva zdařilého interiéru v tomto týdnu vás zavede do jiné galaxie. Do budovy se vstupuje po lávce nad vodní hladinou, což autory inspirovalo k představě, že člověk vstupuje přes tuto lávku do úplně jiného světa / prostoru…

4a architekti - Longin Business Center - interiér recepce a společných prostor společnosti - foto © Ondřej Polák
Fotoalbum: 
4a architekti - Longin Business Center - interiér recepce a společných prostor společnosti - foto © Ondřej Polák
4a architekti - Longin Business Center - interiér recepce a společných prostor společnosti - foto © Ondřej Polák
4a architekti - Longin Business Center - interiér recepce a společných prostor společnosti - foto © Ondřej Polák
4a architekti - Longin Business Center - interiér recepce a společných prostor společnosti - foto © Ondřej Polák
4a architekti - Longin Business Center - interiér recepce a společných prostor společnosti - foto © Ondřej Polák
4a architekti - Longin Business Center - interiér recepce a společných prostor společnosti - foto © Ondřej Polák
4a architekti - Longin Business Center - interiér recepce a společných prostor společnosti - foto © Ondřej Polák
4a architekti - Longin Business Center - interiér recepce a společných prostor společnosti - foto © Ondřej Polák
4a architekti - Longin Business Center - interiér recepce a společných prostor společnosti - foto © Ondřej Polák
4a architekti - Longin Business Center - interiér recepce a společných prostor společnosti - pohled na corianovou stěnu
4a architekti - Longin Business Center - interiér recepce a společných prostor společnosti - půdorys 1.N.P.
4a architekti - Longin Business Center - interiér recepce a společných prostor společnosti - řezy
4a architekti - Longin Business Center - interiér recepce a společných prostor společnosti - řezy
Katalogový list: 
Ateliér 4a architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha
Datum realizace 2013
Užitná plocha 280.00m2

Longin Business Center – interiér

Původní prostor recepce sestával z těžko uchopitelného prostoru nepravidelných tvarů a nesourodých stylů. Recepční pult byl těžký, studený kámen. Atrium nelákalo návštěvníky ke vstupu.

Rozhodli jsme se v jednotlivých dílčích prostorech posílit atmosféru založenou na jejich proporčních vlastnostech (vertikalita v atriu, objem v recepci, plocha velkého lobby, linearita chodby…). Zároveň jsme skloubili dva různé estetické přístupy (technický a přírodní), abychom dosáhli atraktivity a neotřelosti, které si tyto společné prostory žádají.

Prostor recepce a atria je „obalený“ perforovanou corianovou stěnou, která prostory sjednocuje a jasně vymezuje prostor změny. Perforace vychází z Voronoi diagramu – buněčné struktury a od recepce přechází směrem k atriu z pravidelných tvarů do organických. Tedy z technického prostředí do přírodního. To vše je podbarveno nasvícenou grafickou tapetou navrženou na míru konceptu. Recepce je velitelským můstkem s měkkým recepčním pultem organického tvaru, příjemným na dotek. Atrium se stalo kyslíkovou místností s bujnou vegetací. Návštěvník se v atriu vydává na rozeklanou cestu vzhůru jako by stoupal po skalách Giant Causeway v Severním Irsku. Nad atriem a recepcí se ve vzduchu vznáší molekuly vody „zavlažující rostliny“ – atypická skleněná svítidla na míru vyrobená ve sklářské dílně v Novém Boru. Každý kus je ručně vyráběný originál.

Před vstupem do dalších pater budovy se prochází v obou výtahových lobby sérií tmavých „dekontaminačních” portálů / boxů. Jedním z nich je tzv. „media box“ s nikou na sezení a televizorem pro sledování čerstvých zpráv. Mezi boxy procházíte kolem „artwalls“ - tedy uměleckých stěn s kolekcí zajímavých předmětů člověkem nebo přírodou vytvořených. Jde o pyramidovou mozaiku z dubového dřeva, kolekci „koláčů“ - kmenů stromů a dále niky připravené na proměnlivé výstavy uměleckých předmětů. Vše jako připomínka pozemské minulosti.

První a druhé výtahové lobby je propojeno dlouhou úzkou chodbou s menší světelnou intenzitou k vytvoření efektu světla na konci cesty – tedy prosvětleného druhého výtahového lobby. Chodba je pojednána jako měkká zvlněná stěna příjemná na dotek. Odkazuje se jednak k recepčnímu pultu a zároveň vytváří kontrast ke stávajícímu kamennému obkladu druhé strany chodby. Vzhledem k úzkým proporcím chodby předpokládáme, že procházející návštěvník bude tento kontrast vnímat i svými doteky.