Malý dům s velkou terasou

Pondělí, 16. Listopad 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva, překlad: Štěpánka Svobodová

Malý dům s velkou terasou je zářným příkladem, že i v tak velké a hustě osídlené městské aglomeraci jako je Tokio můžete mít v rámci domu, jehož plocha je velmi omezená, k dispozici velkou terasu.

Takuro Yamamoto, Malý dům s velkou terasou - foto © archiv autora
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Takuro Yamamoto
Světadíl Evropa
Země Japonsko
Město Tokio
Datum projektu 2015
Datum realizace 2015

Během navrhování tohoto domu jsme se pokusili potvrdit vizi, že velký soukromý venkovní prostor zásadně mění kvalitu života uvnitř a současně i umožňuje vykonávat nejrůznější činnosti pod širým nebem.

Jako první jsme navrhovali velký venkovní prostor, který úzce souvisel s havní částí domu, a obě části jsme propojili velkými okenními otvory. Velká okna, která jsou nezbytná, aby interiér působil prostorně, světle a vzdušně, jsou jednou z finančně nejnákladnějších částí budovy. Soustředili jsme je tedy na vybraná místa zásadní pro zlepšení kvality vnitřních prostor. Vzhledem k tomu, že jedním z požadavků mladého páru bylo mít možnost na velké terase praktikovat jógová cvičení na sluníčku pod širým nebem, bylo propojení obývacího pokoje a ložnice s velkou venkovní terasou nejlepším řešením, jak poskytnout i interierům čerstvý vzduch a denní světlo jako pomyslný dýchací orgán, který umožňuje objektu dýchat .

V druhém nadzemním podlaží východní části objektu tak byla umístěna velkorysá soukromá terasa. Výhled z této části domu je na jižně položenou jednopodlažní sousedovu garáž. Díky tomu, že garáž je tak nízká, je toto místo osluněné i v hustě osídlené části velkoměsta, což je v Tokiu poměrně vzácné. Konstrukce pravoúhlého tubusu situovaného od severu k jihu zde vytváří světlý a vzdušný otevřený prostor. Současně je všsak místo chráněné před všetečnými pohledy z blízkých oken sousedních domů na východní straně jednou z plných stěn.

Naší snahou bylo vytvořit tento venkovní prostor co možná největší, abychom dosáhli zachycení více slunečních paprsků a vnímali větší plochu blankytné oblohy. Velkorysý venkovní prostor zde však s ohledem na omezenou plochu parcely znamená zmenšení interiérů. Jak tedy vyřešit zmenšení podlahové plochy? Mezi první a druhé podlaží byl integrován úložný prostor v podobě zkosené místnosti, jejíž světlá výška není ani 1400 mm. Tím získal dům dostatečně prostorný praktický úložný prostor a současně došlo k ještě vydatnějšímu prosvětlení terasy i obývacího pokoje, protože tyto úložné prostory byly posazeny na poněkud vyšší úroveň.

Malý dům s velkou terasou je místem s velmi pohodlným interiérem, kterému významně dodává na příjemnosti napojení na téměř nekonečný vnější prostor. V tak hustě zastavěné městské aglomeraci dosahujeme výjimečné prostornosti zakomponováním volného vnějšího prostoru do celkového návrhu, místo abychom se snažili navrhnout vnitřní prostor větší. Ostatně to při jednoznačně dané rozloze stavební parcely ani nejde.

Klíčová slova: