Modulární kancelář ateliéru na Jamajce

Pátek, 27. Duben 2012 - 2:00
| Napsal:

Základní předpoklady, které řídily schéma této Kontejnerové kanceláře jsou adaptivní opětovné použití, vrstvení a modularita.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Christopher Whyms-Stone, David Douglas
Ateliér Cornerstone.Design Ltd, FCS Consultants Limited
Země Jamaica
Město Kingston
Datum realizace 2007
Užitná plocha 46.00m2

Přepravní kontejner se prezentuje jako jeden celek, přepravitelný, zaměnitelný a znovu použitelný, ale zároveň jde o skupinu modulů. Celkový poměr lze snadno rozdělit na pět stejných kostek nebo dílčích modulů, a to je to, co definuje strukturální organizaci, organizaci vnitřního prostoru, stejně jako exteriérové prvky, jako jsou slunolamy kontrolující klima a venkovní hliníkové panely opláštění.

Jednoduchý otevřený interiér je rozdělen do čtyř zón: chodba, práce, služby a setkávání. Lineární zóna komunikační chodby rozšiřující box reflektuje pracovní zónu, zároveň propojuje i ostatní dvě, stejně jako oba vstupy. Proporce podmodulu také zajišťují vysokou míru otevřenosti do exteriéru. Omezená, ale zřetelná řada materiálů včetně dřeva, leštěného betonu a kartáčovaného hliníku je použita ke zdůraznění a posílení organizace zón, stejně jako použití osvětlovacích prvků a barev.

Celý systém lze číst jako sérii vrstev určujících veřejný (ulice), poloveřejný (zvýšená kancelář) a soukromý (skrytá zahrada) prostor. Toho je opět dosaženo plánováním materiálů a terasováním přirozeně svažitého pozemku. Kámen a původní COR-TEN ocel kontejneru působí jako stereotomické překážky pohybu, zvuku a světla z přední strany, clonící soukromou zahradu za sebou. Tektonická konstrukce pohyblivých stínicích prvků a rozšíření do boxu působí jako pojítka nebo prahy mezi třemi hlavními vrstvami. Celá sekvence se opakuje hned vzadu u soukromé rezidence, která doprovází a shlíží na kancelář, čímž vzniká soudržná organizace celého místa.

Článek vznikl za podpory společnosti KOMA MODULAR s. r. o.