Modulární obytný komplex

Úterý, 4. Listopad 2014 - 0:00
| Napsal:

Modulární architektura může být i velmi elegantní. Dokonce si ani nemusíte na první pohled všimnout toho, že se jedná o dům vytvořený z modulů. Jedním takový příkladem je administrativní centrum k budoucímu komplexu bytů v blízkosti Melbourne.

MODSCAPE. - Caulfield Village - foto © Jaime Diaz-Berrio
Fotoalbum: 
MODSCAPE. - Caulfield Village - foto © Jaime Diaz-Berrio
MODSCAPE. - Caulfield Village - foto © Jaime Diaz-Berrio
MODSCAPE. - Caulfield Village - foto © Jaime Diaz-Berrio
MODSCAPE. - Caulfield Village - foto © Jaime Diaz-Berrio
Katalogový list: 
Ateliér MODSCAPE.
Světadíl Austrálie
Země Austrálie
Město Caulfield

Výstavba komplexu Caulfield Village se nachází na pěti hektarech nezastavěné půdy dosud využívané jako parkoviště u caulfieldské dostihové dráhy. Podle návrhu by zde v budoucnu mělo vyrůst více než 1500 bytů a řadových domků.

Společnost Modscape navrhla hypermoderní předváděcí jednotku, která v prvé řadě posloužila jako místo pro prodej domů a bytových jednotek a současně představovala budoucí styl a myšlenku celého komplexu.

Na modulárním řešení své designové koncepce společnost Modscape úzce spolupracovala s architektonickým ateliérem SJB Architects, a to i včetně zpracování interiérů, které jsou dílem ateliéru SJB Interiors.

Objekt byl navržen jako rozlehlý jedno-objemový prostor složený z celkem 18 modulů ve třech úrovních. Stavba zvenčí rafinovaně působí různými dojmy, podle toho, z jakého úhlu ji pozorujete, a naznačuje, co můžete čekat uvnitř. Další dimenzi stavbě dodává vnější hliníkový obklad, který díky členění fasády v kombinaci se zrcadlovým odrazem vytváří další variace prostorového vnímání stavby. Díky tmavé odrazné ploše tak na hladké fasádě chvílemi vnímáme více okolní zeleň než stavbu jako takovou. S černou barvou fasády kontrastuje převážně bílý interiér, který je prosvětlen skrze velkorysé velkoplošné zasklení.

Uvnitř otevřený prostor vertikálně prodlužuje hlavní vstup a podtrhuje pozoruhodnost schodiště z ocelových plátů. Toto výjimečné schodiště bylo vyrobeno vcelku, dopraveno na místo jeřábem a nyní je zaslouženě středem pozornosti celého prostoru. Jeho kontrastní tmavé provedení této dominantně ještě přidává na působivosti.

V horním patře budovy je centrálně umístěn vzorový byt, kolem něhož se mohou návštěvníci procházet a nechat popustit uzdu své fantazii. V přízemí se naproti tomu nachází recepce s přilehlou halou, kanceláře, zasedací místnosti a kavárna - prostory které společně vytvářejí interaktivní prostředí, jenž láká k prozkoumávání.

Článek vznikl za podpory společnosti KOMA MODULAR s. r. o.