Modulární rezidence s ošetřovatelskou péčí

Pondělí, 28. Únor 2011 - 1:00
| Napsal:

Jak se holandský ateliér HVDN vypořádal s projektem domu pro obyvatele s mentálním postižením? Dokázali autoři projektu zkvalitnit život mentálně postiženým využitím architektonických a designových prostředků? Podívejte se na originální řešení modulární architektury.

Fotoalbum: 
HVDN, Modulární rezidence s ošetřovatelskou péčí - foto © John Lewis Marshall
Katalogový list: 
Ateliér HVDN architecten
Světadíl Evropa
Země Nizozemí
Město Hilversum
Ulice, číslo Soestdijkerstraatweg
Datum projektu 2009
Datum realizace 2010

Heydeborg, Hilversum - rezidenční ošetřovatelská péče, 76 bytových jednotek se zařízením

Lokalita

Trvalé umístění domácí ošetřovatelské péče Hilverzorg muselo být upraveno podle měnících se potřeb a regulací. Z tohoto důvodu jsme byli pověřeni navrhnout přemístitelný ošetřovatelský domov v zelené části města Hilversum. Domov Heydeborg bude kompletně vybaven pro poskytování zdravotní péče pacientům s nevrozenými mozkovými zraněními a psychogeriatrickými problémy. Nejprve jsme důkladně prozkoumali, jak tato cílová skupina vnímá své okolí. Projektování vycházející z tohoto pohledu vedlo k vývoji charakteristické stavby  s jasným a čitelným interiérem, ve kterém je snadné se orientovat. 

Rám

Budova je rozložena okolo dvou vnitřních zahrad, čímž využívá okolní krajinu. Vzhledem k tomu, že se nachází v blízkosti dálnice A5, musí být část fasády zvukotěsná. Přirozené větrání je žádoucí, přestože okna nesmí být otevřena z důvodu bezpečnosti klientů. To vedlo k návrhu speciálních okenních rámů. Slouží k odvrácení zvuku a jsou dole podélně perforované. Za širokou částí okna jsou dvířka, která lze zevnitř otevřít. Tímto způsobem může dovnitř nepřímo pronikat čerstvý vzduch. Společně s dřevěným roubením použitým na fasádě jsou tyto rámy praktickým řešením a zároveň přispívají k dosažení námi požadované plasticity fasády.

Interiér

Heydeborg ubytovává 72 pacientů, kteří mají problémy s prostorovým vnímáním. Vycházejíce z tohoto aspektu, navrhli jsme prostory tak, aby byly jasně přehledné. Proto byly na zdech vyznačeny tmavě barevné plochy pro lepší orientaci. Například v koupelně tyto plochy poukazují na prostory, kde se nachází umyvadla, WC a sprchy. Malá skupina ve stejné barvě slouží jako vodítko od jednoho orientačního bodu k druhému. Od světelného spínače v koupelně po elektrické zásuvky v hale má každý předmět své jasné a dobře promyšlené umístění. Přibližně polovina obyvatel jsou psychogeriatričtí pacienti. Vzhledem k tomu, že je pro tuto skupinu velmi důležité mít snadný přístup k východu budovy, nachází se jejich oddělení v přízemí. Mezi obyvateli domova, kteří trpí senilitou, se mohou vyskytnout problémy pramenící z přílišného nebo naopak malého množství stimulů. 

Proto jsme nenavrhli haly v podobě chodeb, ale jako zařízené společné prostory. Centrálně jsou v tomto prostoru umístěny vitríny, v kterých jsou vystaveny objekty určené k mentální stimulaci pacientů. Na druhé straně sálu je společenská místnost, kde mohou obyvatelé sedět u okna a kochat se výhledem ven. To dodává sálu rozměr stimulačního společného prostoru.

Pacienti s nevrozenými mozkovými zraněními jsou ubytováni v horních patrech. Jsou samostatnější než pacienti trpící senilitou a vyžadují větší soukromí. Proto jsou místnosti v horních patrech větší a haly jsou zde užší. Na konci chodby je též posezení u oken.

Přemístitelnost

Vzhledem k tomu, že celý vývoj stavby vyžaduje méně než jeden rok, řeší tento návrh naléhavou poptávku po pečovatelském zařízení. Po pěti letech je tento pečovatelský domov o rozloze zhruba 5200 m2 možné rozložit a přestěhovat do jiné lokality a nabídnout tak péči jiné cílové skupině. Možnost přemístění činí tuto budovu trvalým řešením, které je odůvodněním větší investice a kvality než by bylo pro budovu navrženou pouze pro dočasné využití. Modulární konstrukce budovy zároveň umožňuje rychlou reakci na demografické změny, aniž by bylo ohroženo pohodlí nebo vzhled budovy. Z tohoto hlediska je tento pečovatelský domov trvalým řešením po stránce ekologické a sociální.

informace o projektu

adresa Soestdijkerstraatweg, Holandsko
návrhářský tým Albert Herder, Arie van der Neut, Jurrian Knijtijzer, Tom Jonker
projektový tým Jurrian Knijtijzer, Jonker Tom, Jolijn Valk, Niclas Taboritzki
klient De Alliantie
kontraktor Ursem Bbouwgroep
dokončení návrhu 2009 - 2010

Článek vznikl za podpory společnosti KOMA MODULAR s. r. o.