Nadčasová krása

Pondělí, 4. Srpen 2014 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Přízemní rodinný dům, který plně splní všechny potřeby mladé rodiny – jednoduchá funkční dispozice, prostorná terasa i použité materiály dělají z tohoto domu ideální prostředí pro každodenní život. To se neokouká.

Kamil Mrva Architects - Kamil Mrva - Rodinný dům v Hodoňovicích - foto exteriéru © Studio Toast
Fotoalbum: 
Kamil Mrva Architects - Kamil Mrva - Rodinný dům v Hodoňovicích - foto exteriéru © Studio Toast
Kamil Mrva Architects - Kamil Mrva - Rodinný dům v Hodoňovicích - foto exteriéru © Studio Toast
Kamil Mrva Architects - Kamil Mrva - Rodinný dům v Hodoňovicích - foto exteriéru © Studio Toast
Kamil Mrva Architects - Kamil Mrva - Rodinný dům v Hodoňovicích - foto exteriéru © Studio Toast
Kamil Mrva Architects - Kamil Mrva - Rodinný dům v Hodoňovicích - foto interiéru © Studio Toast
Kamil Mrva Architects - Kamil Mrva - Rodinný dům v Hodoňovicích - foto interiéru © Studio Toast
Kamil Mrva Architects - Kamil Mrva - Rodinný dům v Hodoňovicích - foto interiéru © Studio Toast
Kamil Mrva Architects - Kamil Mrva - Rodinný dům v Hodoňovicích - půdorys
Kamil Mrva Architects - Kamil Mrva - Rodinný dům v Hodoňovicích - řezy
Kamil Mrva Architects - Kamil Mrva - Rodinný dům v Hodoňovicích - pohledy
Katalogový list: 
Autor Kamil Mrva
Ateliér Kamil Mrva Architects
Spolupracovníci Jitka Pospíšilová, Jaroslav Holub, Lenka Krhovjáková
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Hodoňovice
Datum projektu 2008
Datum realizace 2012

Přízemní rodinný dům je navržen pro bydlení mladé rodiny s kocourem. Stavebníci si náš ateliér vybrali na základě referencí v časopisech a již od počátku chtěli jednoduchý malý dům na malé parcele. Proto jsme jej navrhli umístit co nejblíže k východní hranici pozemku, aby byla jeho nezastavěná část využitelná v co největší míře jako zahrada.

Návrh vychází z principu tzv. "Sokratova domu", jehož obytné místnosti jsou rozměrnými okny otevřeny směrem na jihozápad, zatímco v zadní části domu se nachází místnosti s technickým, skladovacím a hygienickým zázemím. Proti letnímu slunci jsou okna chráněna přesahem střechy, zatímco zimní slunce naopak dopadá hluboko do nitra domu. Střešní přesah zároveň kryje velkou pobytovou terasu a dvě parkovací stání.

Dispoziční řešení je navrženo v třímetrové modulové síti. Na hlavní obytný prostor domu navazuje klidová část se dvěma dětskými pokoji a ložnicí rodičů.

Stěny domu jsou realizovány z pórobetonových tvárnic, konstrukce pultové střechy je dřevěná. Vnější fasádu domu tvoří cementotřískové desky v přírodním odstínu.