Nové muzeum Bauhausu ve Výmaru

Pondělí, 5. Březen 2012 - 1:00
| Napsal:

V nadcházejícím týdnu vám přineseme šestici nejlepších projektů studentů liberecké Fakulty umění a architektury, čímž pokračuje naše přehlídka oceněných prací studentů českých architektonických vysokých škol za zimní semestr školního roku 2011/12. Po brněnské Ceně Bohuslava Fuchse nyní přebírá štafetu "Ještěd f kleci".

Fotoalbum: 

Kruh se uzavírá

Po téměř 100 letech, kdy byla ve Weimaru založena škola Bauhaus, se německá vláda rozhodla, že podpoří vznik nové budovy muzea, která připomene historii tohoto vyjímečného hnutí a která se zároveň stane impulsem k pokračování v této tradici. Školní projekt je vypracován na základě mezinárodní architektonické soutěže.

Bauhaus je landmark!

Nedokončený předválečný urbanismus, horizontální stavby a rozlehlé plochy hitlerovského plánování, historické budovy muzeí, moderní kongresové centrum, rozsáhlý park s vodní plochou využívaný k pořádání koncertů.
Muzeum Bauhausu má mít mi mořádný význam. Musí se stát dominantou. Weimaru chybí landmark. Přeci Bauhaus je landmark!

Koncept

Deska muzea je natočena tak, aby narušovala okolní severo-jižní schéma. Navazuji na bauhausovskou práci s vrstvením objemů a linií v prostoru. Uvnitř štíhlé desky v přísné ortogonální mřížce vytvářím plno a prázdno. Plné objemy a linie se propisují do mondrianovsky pojaté fasády, která se otáčí k městu.

Expozice

Kontinuální cesta prostorem po lávkách a schodištích skrze plné prostory výstavních sálů. Průhledy uvnitř prázdného prostoru, průhledy škvírami ve fasádě na park a město. Cesta je zakončena na střeše s kavárnou a k nebi se otevírajícím prostorem vhodným pro pravidelná setkání nad sklenkou vína.

Provoz

Lávky a schodiště tvoří jednu cestu. Štěrbina v celé délce severní fasády obsahuje veškeré zázemí a servis včetně rychlých únikových schodišť a výtahů.

Fasáda

Je složena z betonových panelů. Spáry kolem plných objemů propouštějí ve dne světlo do prázdného vnitřního prostoru, v noci září do panoramatu Weimaru.

název Neues Bauhaus Museum Weimar
autor Tomáš Zdvihal
ročník 2.MAG.
vedoucí práce Ing. arch. Jiří Buček, Ing. arch. Filip Horatschke
soutěž Ještěd f kleci No.7
semestr zimní 2011/12
umístění nominace