Odvážná rekonstrukce vily z 20. let 19. století

Pátek, 27. Prosinec 2013 - 0:00
| Napsal:

Vila z 20. let 19. století s valbovou střechou měla být přestavěna, aby se stala obydlím pro pětičlennou rodinu.

Meixner Schlüter Wendt Architects - Residence Z - exteriér - foto © Meixner Schlüter Wendt Architects
Fotoalbum: 
Meixner Schlüter Wendt Architects - Residence Z - exteriér - foto © Meixner Schlüter Wendt Architects
Meixner Schlüter Wendt Architects - Residence Z - exteriér - foto © Meixner Schlüter Wendt Architects
Meixner Schlüter Wendt Architects - Residence Z - exteriér - foto © Meixner Schlüter Wendt Architects
Meixner Schlüter Wendt Architects - Residence Z - exteriér - foto © Meixner Schlüter Wendt Architects
Meixner Schlüter Wendt Architects - Residence Z - exteriér - foto © Meixner Schlüter Wendt Architects
Meixner Schlüter Wendt Architects - Residence Z - exteriér - foto © Meixner Schlüter Wendt Architects
Meixner Schlüter Wendt Architects - Residence Z - hmotové schéma
Meixner Schlüter Wendt Architects - Residence Z - původní vila
Meixner Schlüter Wendt Architects - Residence Z - řez
Meixner Schlüter Wendt Architects - Residence Z - půdorys 1.N.P.
Meixner Schlüter Wendt Architects - Residence Z - půdorys 2.N.P.
Meixner Schlüter Wendt Architects - Residence Z - půdorys 3.N.P.
Meixner Schlüter Wendt Architects - Residence Z - interiér - foto © Meixner Schlüter Wendt Architects
Meixner Schlüter Wendt Architects - Residence Z - interiér - foto © Meixner Schlüter Wendt Architects
Meixner Schlüter Wendt Architects - Residence Z - interiér - foto © Meixner Schlüter Wendt Architects
Meixner Schlüter Wendt Architects - Residence Z - interiér - foto © Meixner Schlüter Wendt Architects
Meixner Schlüter Wendt Architects - Residence Z - interiér - foto © Meixner Schlüter Wendt Architects
Katalogový list: 
Ateliér Meixner Schlüter Wendt Architects
Světadíl Evropa
Země Německo
Město Frankfurt/Main
Datum realizace 2012
Materiál

Bylo nutné rekonstruovat vstupní prostor a vybavit ho úložným prostorem pro jízdní kola atd. Na druhou, severní stranu budovy, směřující na ulici, bylo potřeba přistavět velkorysý obývací pokoj, ložnici, koupelnu a fitness studio. Mezi oběma přestavbami vznikl v přední části stávající budovy chráněný venkovní prostor.

Pro vytvoření tohoto prostoru byl na stávající budovu uložen trubicovitý plášť. Tento nový plášť překrývá obě strany původního objektu. Na jihu tak vytvořil vstupní prostor jako krytý exteriér a na severu přidal větší objem, v němž vznikly nové interiéry. U vchodu se nový plášť přizpůsobuje tradičnímu obrysu štítu střechy stávající budovy a dále klesá k západu, aby chránil před sluncem.

Při přechodu nad nové interiéry se střecha skládá do nepravidelných trojúhelníkových tvarů. Tato transformace střechy končí jako budova kubického typu. Velmi specifická a individuální struktura, vyvinutá podle funkčních aspektů, je transformací z archetypální šikmé střechy domu na moderní kubickou konstrukci. V souladu s myšlenkou homogenního pláště jsou střešní plochy a povrchy stěn shodně pokryty týmž materiálem.

S ohledem na tradiční šindelové střechy vil v okolí má také fasáda šindelovou strukturu pláště. Charakteristické břidlicové šindele z okolí jsou nově interpretovány měřítkem i materiálem: vnější stěny jsou obaleny tmavě zoxidovaným měděným plechem se systémem pokládky, podobajícím se struktuře zvětšených šindelů.

Stejně jako stávající budova představuje pevně daný prvek v novém hávu a ukazuje svou podobu s novými obytnými prostory, přidanými do nitra trubicovitého pláště.

Autor: Florian Schlueter

Další příklady použití mědi najdete na adrese www.copperconcept.org