Podlouhlý dům ve svahu od architektů Rosových otevírají prosklené plochy

Středa, 30. Září 2020 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Architekti Michal a Martina Rosovi navrhli už několika domů ve čtvrti Červený Kopec, která se přes deset let postupně rozrůstá ve svahu nad severočeským Trutnovem. K řadě rodinných domů, které spojuje střízlivá architektura, se před čtyřmi lety připojil také tento rodinný dům pro mladou rodinu. Jednoduchá hmota domu s čistou bílou fasádou vyniká mezi okolními typovými domky. Umístění domu na jižním svažitém pozemku spolu s použitím velkoplošných okenních výplní zajišťuje jeho obyvatelům ničím nerušené výhledy do okolní krajiny.

Rodinný dům na Červeném Kopci IV, ROSA - ARCHITEKT - foto © Petr Košťál
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Michal Rosa, Martina Rosová
Ateliér ROSA - ARCHITEKT
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Trutnov
Datum projektu 2015
Datum realizace 2016
Užitná plocha 209.00m2
Zastavěná plocha 157.00m2
Plocha pozemku 918.00m2
Poznámka

Foto © Petr Košťál (petrkostal.cz)

Použité systémy Schüco: AWS 75 PD. SI, ASS 70

Reakce na svažitý terén

Tvar domu vychází z omezení daných místními podmínkami i požadavky klienta. Prvním úkolem architektonického návrhu bylo vyřešit osazení domu na poměrně úzkém pozemku, který se výrazně svažuje směrem k jihu. Přáním mladého páru rovněž bylo zachovat volnou západní část pozemku pro případnou dostavbu bazénu. Vznikl tak dlouhý dům zasazený částečně do svahu, jehož základní kvádrovou hmotu doplňuje v příčném směru pouze výrazná terasa.

Základní hmota domu navržená na půdorysu 6,2 x 22,2 m má s ohledem na místní regulační plán sedlovou střechu a stojí na uliční čáře. Ze západní strany k ní přiléhá tubus schodiště, který ve své jižní části přechází do zastřešení terasy. Fasády sjednocuje bílá omítka, jejíž čisté nečleněné plochy prolamují pouze okna v jednoduché kompozici. Jediný barevný akcent tvoří šedé odstíny okenních rámů, střešní krytiny a kovového zábradlí terasy.

Rosa - Dům Na Červeném kopci IVRodinný dům na Červeném Kopci IV, ROSA - ARCHITEKT - foto © Petr Košťál

Jednoduchá funkční dispozice

Do domu se vstupuje ze severní strany v nejvyšším bodě pozemku, kde se nachází i garáž s prostorem pro umístění sportovního vybavení a technická místnost. Na prostornou vstupní halu navazuje šatna. Do obytného prostoru o podlaží níže se sestupuje po přímém schodišti, které ve své dolní části nabízí průhled do zahrady.

Obývací pokoj, jídelnu a kuchyň navrhli architekti jako jeden společný obytný prostor, jednotlivé zóny jsou zde však jasně definovány. Na ostrovní kuchyňskou linku navazuje spíž. Další úložné prostory tvoří vysoké skříně a volně stojící americká lednice, obojí vestavěné do niky. Na kuchyň navazuje prádelna, v níž ústí praktický shoz na prádlo z horní koupelny. V tomto podlaží nalezneme rovněž pokoj pro hosty s koupelnou a samostatnou toaletu.

Rosa - Dům Na Červeném kopci IVRodinný dům na Červeném Kopci IV, ROSA - ARCHITEKT - foto © Petr Košťál

Hlavní obytný prostor se díky velkoplošnému zasklení opticky rozšiřuje o navazující terasu se zahradou. Velké prosklené plochy s minimálním členěním osazené v hliníkových rámech Schüco poskytují obyvatelům domu ničím nerušené výhledy do okolní krajiny. Posuvné dveře umístěné v čele obývacího pokoje zajišťují dokonalé propojení interiéru s exteriérem.

Ložnicovou část domu umístěnou na úrovni vstupního podlaží tvoří ložnice rodičů, dětský pokoj, šatna a koupelna. Autoři při návrhu dispozice uvažovali také o možném budoucím rozdělení dětského pokoje na dva samostatné pokoje. Obytnou plochu tohoto podlaží doplňuje ještě terasa přístupná z šatny a dětského pokoje. Současně tak tvoří zastřešení terasy osazené na terénu a navazující na obývací pokoj.

Vytápění domu zajišťuje plynový kondenzační kotel a termické panely. Optimální klima vnitřních prostor podporuje řízené větrání s rekuperací tepla.

Rosa - Dům Na Červeném kopci IVRodinný dům na Červeném Kopci IV, ROSA - ARCHITEKT - foto © Petr Košťál

Rosa - Dům Na Červeném kopci IVRodinný dům na Červeném Kopci IV, ROSA - ARCHITEKT - foto © Petr Košťál

Tento článek vznikl za podpory firmy Schüco CZ