Přístřeší pro jihočeské studenty i veřejnost

Úterý, 8. Srpen 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Česká cena za architekturu 2017

Přírodní charakter lokality s otevřeným prostorem centrální části kampusu Jihočeské univerzity ovlivnil architektonický návrh domu, který je situován v přední části parku ve vazbě na Studentkou ulici. Představě o formě domu nejvíce odpovídal návrh „solitérního“ přízemního bezbariérového objektu lehce usazeného na pozemku. Studentský klub ateliéru Dvořák architekti je nyní nominován na Českou cenu za architekturu.

Studentský klub Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Ateliér Dvořák architekti © Jan Nahr
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jan Dvořák
Ateliér Atelier Dvořák
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město České Budějovice
Datum projektu 2014
Datum realizace 2016
Kategorie soutěže: 

Stavební objemy jsou záměrně rozděleny do dvou provozně oddělených částí (studentský klub a kanceláře), které společně sjednocuje horizontální střecha organického – elipsovitého tvaru. Tato forma řešení střechy není samoúčelná, ale reaguje na skutečné poslání - funkci domu, tzn. poskytnutí přístřeší, odpočinku i relaxace studentům a veřejnosti pod průchozími zastřešenými prostory.

Charakteristickým znakem domu je lapidárnost, transparentnost a prostupnost. Ke vstupu do objektu zve rampa ústící ze Studentské ulice do vstupní pasáže a symbolizuje bránu mezi veřejnou částí kampusu a rekreační zelenou plochou. Otevřenost studentského klubu je podpořena návrhem prosklených stěn s možností otevření na terasu kavárny a do venkovního prostoru.

Diskuse: