Prostor bývalé autodílny STK v Olomouci proměnilo studio Komplits na interiér steakové restaurace

Úterý, 2. Červen 2020 - 0:28
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Interiér restaurace s nabídkou výběrových steaků doplňují především surové materiály, jako masivní dřevo a surová ocel - odkazují totiž na předchozí využívání prostoru coby autodílny STK. Za návrhem interiéru stojí architekt Pavel Kříž ze studia Komplits.

Steak Restaurant v prostorách bývalé STK autodílny, Komplits © BoysPlayNice
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Pavel Kříž
Ateliér KOMPLITS
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Olomouc
Ulice, číslo Lipenská 11/7
Datum projektu 2018
Datum realizace 2019
Užitná plocha 320.00m2
Poznámka

Materiály

čedič | podlaha kuchyň

dub | podlaha restaurace

dub | stoly

vrbové proutí | výplety

hovězí kůže | podhledy

ocelové trubky | stoly

roxory

květiny

ocel + mosaz | býk

Produkty

Osvětlení (dodavatel U1 Lighting) 

Vewer & Ducré  Lighting 

XAL  

Bomma  

iGuzzini 

Mobiliář

Vitra 

Živočišnost, surové materiály, čistá příroda a hlavně – maso. Ty nejlepší steaky v Olomouci. Ještě před deseti lety tady hučely motory aut, mechanici kontrolovali spojky, brzdy a rozdávali razítka o provedeném “es-té-káčku”. A když odcházeli po celodenní práci hladoví domů, dost možná snili právě o takovém jídle. O šťavnatém steaku, který si dají za masivním dřevěným stolem na nohách ze surové oceli. Živočišná síla a příroda. To je motiv, který stojí za interiérem STK Restaurant, která otevřela na místě bývalé autodílny. V jídle i prostoru klade největší důraz na přímost a kvalitu. 

Steak Restaurant v prostorách bývalé STK autodílny, Komplits © BoysPlayNice

K automobilovému dědictví, které by se mohlo zdát jako přítěž a něco, co je potřeba popřít a vymazat, jsme přistoupili zcela opačně. Prostor o rozloze 320 metrů čtverečních jej neodmítá, ale autenticky a po svém přijímá. Na první pohled je to patrné v použitých materiálech – využili jsme pláty surového plechu, černou ocel nebo roxory. A ve výhodu jsme obrátili i zdánlivě problematickou dispozici – úzké prostory s nosnými stěnami, které nebylo možné zbourat. Z jedné z nich je dnes vertikální zahrada, do druhé jsme zakomponovali pult grilu. 

Stojí tu rozkročení i dva obrovští, oceloví býci. Přání majitele a dominanta prostoru, jasná linka na to, jakou kuchyň tady mohou hosté očekávat. Na první pohled těžké prvky se ale v STK, jak se steakhousu začalo vzhledem k minulosti místa přezdívat, v symbióze proplétají s přírodou. Býci mají nad hlavami výplety z vrbového proutí, které se pnou po stole i stěnách. Stoly jsou složené z hrubě opracovaných masivních dubových desek stojících na jakoby polámaných, nepravidelně tvarovaných ocelových nohách. Ze stropů i zdí si na několika místech prorazila své místo zeleň, která tak s každým novým listem mění výraz interiéru. A využili jsme i kravskou kůži nebo výplety z lan.

Steak Restaurant v prostorách bývalé STK autodílny, Komplits © BoysPlayNice