Reinterpretace tradice od Hild und K. Rodinný dům s geometrickou fasádou

Čtvrtek, 3. Květen 2018 - 0:00
| Napsal:

Na okraji bavorské vesnice Aggstall, nedaleko Mnichova, stojí v travnatém svahu rodinný dům s rozlehlou zahradou od německého studia Hild und K Architekten. Stavba je jedinečná především plastickou geometrickou fasádou reagující na změny světla. Právě na téma současného pojetí fasád se zaměří také dnešní přednáška z cyklu Jiná perspektiva pořádaná spolkem KRUH, v rámci které vystoupí také autor realizace Andreas Hild.

Rodinný dům v Aggstallu, Hild und K Architekten © Michael Heinrich
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Hild und K Architekten
Světadíl Evropa
Země Německo
Město Aggstall
Datum realizace 2000
Užitná plocha 300.00m2

Pozemek, na němž dům stojí, původně zaplňovala zchátralá usedlost složená z různě starých přístaveb. Velkolepá parcela ve svažitém terénu na kraji vesnice se ukázala jako pravé místo pro rodinné bydlení. Investoři požadovali původní stavbu nahradit domem s obytnou plochou kolem 300 metrů čtverečních.

aggstall

Bylo nutné držet se nařízení ze strany stavebních úřadů spočívající v dodržení maximální výšky a rozlohy staré budovy. Dům je situován v severním svahu s pohledem směrem k jihu. Oproti původní stavbě architekti posunuli hřeben nové střechy lehce na jih, aby zajistili co nejlepší přísun denního světla i v horním patře s výhledem na zahradu. Díky tomuto kroku bylo možné dodržet požadovanou výšku střechy a zároveň postavit plnohodnotný dvoupatrový dům. Odkloněním střešního hřebene vznikla asymetrická sedlová střecha s jednostranným přesahem odkazující na typologii místní architektury.

aggstall

Pevná zděná konstrukce domu se skládá z příčně děrovaných cihel s předezdívkou z plných cihel. Fasáda s plastickým reliéfem utváří za pomoci stínů výrazný geometrický vzorek a jemně si hraje s měnícím se světlem. Tímto způsobem se podařilo naplnit záměr a najít povrch s geometrickým vzorem, jenž je dostupný z hlediska výroby. 

 aggstall

Všechny vnitřní stěny pokrývá sádrová omítka. Na myšlenku masivní stavby s pevnou konstrukcí navazuje také větraná střecha se silnou izolací, položená na zešikmený cihlový strop. Na střešní krytinu se použily staré tašky s přirozeným nažloutlým odstínem, který ladí s barvou fasády. 

Dispozice domu se dělí na přibližně stejně velké pokoje uskupené podél přístupové haly. Stavba se základy z eichstättského vápenatého pískovce rozčleňuje pozemek na dvě části – zahradu a příjezdovou cestu s garáží.

aggstall

Barevný svět architektury.