Rekonstrukcí půdy dřívějšího chléva a skladu obilí vznikl velkorysý byt s původními prvky

Pondělí, 6. Listopad 2017 - 0:10
| Napsal:

Z nevyužívané půdy velkého hospodářského dvora nacházejícího se v malé podkrušnohorské vesnici vytvořili architekti z kanceláře 3+1 architekti vzdušný obytný prostor. Snahou architektů bylo zachovat co nejvíce původních prvků. Prostor nyní osvětlují také nová střešní okna a pásové vikýře.

Rekonstrukce půdy, 3+1 architekti © Pavel Plánička
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér 3+1 architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Hořenice
Datum projektu 2016
Datum realizace 2017
Užitná plocha 220.00m2
Zastavěná plocha 900.00m2

Rozsáhlý dvůr sestávající hned z několika hospodářských stavení byl v obci Hořenice založen už před více než sto lety. V celé obci už dnes ovšem žije tolik obyvatel, že bychom je mohli napočítat na prstech jedné ruky. Rodina starající se o zmíněný statek se ale rozhodla celý dvůr zachránit, vedla ji k tomu především osobní pouta k místu. Na dvoře se i v současnosti pěstuje celá řada rostlinných produktů a dokonce se zde i chová dobytek.

Investorka žijící v zahraničí si z podkroví stavení, které dříve sloužilo jako statek a sklad obilí, plánovala udělat dočasné bydlení, které ovšem v budoucnu bude možná využívat trvale. Oslovila proto nedaleko sídlící kancelář 3+1 architekti, která má s rekonstrukcemi starých objektů už mnoho zkušeností. Společně se rozhodli pro záchranu co nejvíce původních prvků, které novému prostoru propůjčují charakteristickou atmosféru.

Z toho důvodu bylo důležité ponechat nejvýraznější prvek prostoru – odhalenou dřevěnou konstrukci – v přirozené podobě. Několik poškozených částí krokví se proto vyměnilo, zbytek se ale pouze ručně přebrousil bez dalších povrchových úprav. Podobně se zacházelo i s původní cihlovou stěnou v hlavním společenské místnosti spojující kuchyň, jídelnu a obývací pokoj, která zůstala otevřena na celou šestimetrovou výšku krovu.

Architekti rozdělili do patra pouze část podkroví s ložnicemi a sociálním zařízením. Díky tomu vznikly v horní části dětský pokoj a další záložní prostory. Podkroví o celkové výměře dvou set dvaceti metrů čtverečních nemělo původně žádná okna – pro dostatečné osvětlení interiéru proto vzniklo několik nových střešních oken a dokonce i dva pásové vikýře.

Architektonické zákroky na hořenickém statku ovšem rekonstruovaným podkrovím nekončí. Už teď majitelé s architekty spolupracují například na návrhu nového ovčína či opravě božích muk. Moc se těšíme na výsledek. Staré hospodářské dvory si podobnou péči zaslouží.

Barevný svět architektury.

Diskuse: