Revitalizace Tyršových sadů vytvořila živý park v centru Pardubic

Pátek, 10. Listopad 2017 - 0:17
| Napsal: | Zdroj: Stavba roku

V Pardubicích došlo před časem k zásadní renovaci oblíbených Tyršových sadů. Studio z Hradce Králové zakázku vyhrálo na základě veřejné architektonické soutěže. Novým parkem prochází široká promenáda, která ústí až do širokého schodiště na jeho konci a zároveň tak propojuje okolní město se zelenou plochou. Do sadů byl přiveden rozvěž nový potok zásobující vodní biotop.

Revitalizace Tyršových sadů, New visit © New visit
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér New Visit s.r.o.
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Pardubice
Suma 90 000 000.00
Měna CZK
Datum projektu 2010
Datum realizace 2015

Projekt začal vítězstvím ve veřejné architektonické soutěži. Cílem bylo vytvořit současný městský park a rehabilitovat jeho vztah k zámku s respektem k přírodnímu potenciálu podstatné části prostoru. Centrum města spojujeme s parkem dvěma zásadními zásahy. Na jihozápadě širší městský kontext vnáší do parku výrazná komunikační osa promenády – fakticky "městská ulice" propojující městské centrum s další částí města za řekou.

Na jihovýchodě je jedno z centrálních náměstí s parkem srostlé prostřednictvím nového velkorysého schodiště s širokými stupni. V parku se pojí dvě vrstvy, přírodní a kulturní. Městský intenzivní park je autentickým architektonizovaným prostorem pro aktivní relaxaci, zatímco přírodní část – vodní biotop je koncipována tak, že člověk se zde stává tichým pozorovatelem. Z Labe je voda přiváděna do parku novým potokem. Tím vtahujeme řeku do parku, ta se stává zdrojem závlahové vody. Potok cirkuluje parkem a vrací se zpět do řeky. Na severu potok doprovází nová přírodní louka a domácí dřeviny.

Cestní síť je strukturovaná dimenzemi a použitými materiály. Kostru v parku tvoří cesty mlatové, materiálem promenády hlazený beton a dřevo, celé zjemněno vstupy vegetačních prvků - záhonů, nových a stávajících vzrostlých stromů v jejím tělese. Tato osa je doprovázena nábytkem – ocelovou pergolou s membránovým zastřešením a atypickými lavicemi, vyrůstajícími přímo z plochy dřevěných chodníků v betonové promenádě. Orientují pohledy lidí k zámku. Promenádu, v jejích „zádech“ doprovází aktivní relaxační zóna pro děti i dospělé. V kontaktu promenády s městským centrem, je vložena nová dvoupodlažní parková kavárna, která jako logické zázemí parku (občerstvení a hygiena) přináší novou městskou kvalitu.

Diskuse: