Rezidence z doků I Evropská cena soutěže Holcim Awards 2008

Čtvrtek, 3. Březen 2011 - 1:01
| Napsal:

Staré doky v Gentu v Belgii nesou pozůstatky dřívější průmyslové éry. Díky ambicím obnovovacího projektu, je nyní toto průmyslové dědictví znovu zhodnocováno a měněno.

Fotoalbum: 

Bývalá továrna na výrobu bavlny, postavená kolem druhé poloviny 19. století, je dnes útočištěm pro řemeslníky, umělce a architekty, což je důkazem potřeby jakéhosi omlazení tohoto objektu. Její obyvatelé vzali továrnu do svého vlastnictví téměř anarchistickým způsobem. Mezi nimi byl i pár mladých architektů, Weysen a De Baere. Jejich plán připojení průmyslové části k bytové jednotce se stal precedentním a vzbudil tak řadu nových iniciativ pro získání těchto prostorů do vlastnictví. To vyvolalo sociální oživení v zanedbané oblasti.

Architekti hledali budovu, kterou by mohli sami zrenovovat. Hlavním cílem celého jejich plánu byla přeměna opuštěných průmyslových areálů. Ohromná stodola na len s ozubenou střechou, ocelová konstrukce, lité železné sloupy a původní dlažba se zapadlými kolejnicemi, to vše jim padlo do oka. Architekti se pokusili sladit historickou velkolepost budovy s potřebami pro dnešní život. S ohledem na omezený rozpočet ve výši pouhých € 25.000, měli architekti těžký úkol přehodnocení konvenčního, luxusního bydlení, ideálu prostorové hojnosti, na kompozici flexibilního a cenově dostupného bydlení. Výsledkem je typologie, která se neslučuje s žádným stereotypem.

Neizolovaná stodola se nachází v přízemí a má objem přibližně 2000 m3, což byl důvod k prosazení rozsáhlého návrhu. Architekti se rozhodli pro izolované „krabicovité“ prostory s minimálními rozměry 3,5 m x 18 m. Projekt odpovídá ekologicky uvědomělému životnímu stylu a umožňuje přímý kontakt s jednotlivými ročními obdobími. Bydlení poskytuje v kompaktním celku optimální tepelnou izolaci během zimních měsíců, zatímco během léta, kdy je zapotřebí méně vytápění, se obyvatelné prostory rozšíří. Prosklená západní fasáda je pak otevřena do prostorů původní stodoly, která se tak též stává obytnou částí. Západní fasáda se skládá z prosklených izolačních vitrín v celé výšce a z posuvných dveří z polykarbonátového materiálu.

Pro získání maximálně využitelné plochy z minimálních rozměrů, zvolili architekti otevřené dispozice. Stavba je omezena na centrálně umístěný „funkční pás“, v němž je zabudovaná kuchyňská linka a toalety. Tento přístup dává projektu určitou flexibilitu a umožňuje tak vměstnání různých funkcí. Spíše než řešení designu pro určitý kontext se projekt ukazuje být cennou typologií nového bydlení, kterou lze snadno aplikovat v různých podmínkách. To je aktuálním řešením narůstajících nákladů na pozemkové vlastnictví a stavební práce.

Pro bližší informace o soutěži Holcim Awards a přihlášení vlastního projektu se podívejte www.HolcimAwards.org. Více informací o tomto projektu zde.