Rodinný dům s výhledem do údolí

Středa, 28. Leden 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Jednoduchá hmota domu, čistota a přirozenost použitého dřeva spolu s úžasnými výhledy dělají z tohoto rodinného sídla pohodové místo k bydlení.

Ing. arch. Pavel Hnilička, Ing. arch. Marek Řehoř, rodinný dům ve Vráži u Berouna - foto © Pavel Hnilička
Fotoalbum: 
Ing. arch. Pavel Hnilička, Ing. arch. Marek Řehoř, rodinný dům ve Vráži u Berouna - foto © Pavel Hnilička
Ing. arch. Pavel Hnilička, Ing. arch. Marek Řehoř, rodinný dům ve Vráži u Berouna - foto © Pavel Hnilička
Ing. arch. Pavel Hnilička, Ing. arch. Marek Řehoř, rodinný dům ve Vráži u Berouna - foto © Pavel Hnilička
Ing. arch. Pavel Hnilička, Ing. arch. Marek Řehoř, rodinný dům ve Vráži u Berouna - foto © Pavel Hnilička
Ing. arch. Pavel Hnilička, Ing. arch. Marek Řehoř, rodinný dům ve Vráži u Berouna - foto © Pavel Hnilička
Ing. arch. Pavel Hnilička, Ing. arch. Marek Řehoř, rodinný dům ve Vráži u Berouna - foto © Pavel Hnilička
Ing. arch. Pavel Hnilička, Ing. arch. Marek Řehoř, rodinný dům ve Vráži u Berouna - foto © Pavel Hnilička
Ing. arch. Pavel Hnilička, Ing. arch. Marek Řehoř, rodinný dům ve Vráži u Berouna - foto © Pavel Hnilička
Ing. arch. Pavel Hnilička, Ing. arch. Marek Řehoř, rodinný dům ve Vráži u Berouna - půdorys suterénu
Ing. arch. Pavel Hnilička, Ing. arch. Marek Řehoř, rodinný dům ve Vráži u Berouna - půdorys přízemí
Ing. arch. Pavel Hnilička, Ing. arch. Marek Řehoř, rodinný dům ve Vráži u Berouna - půdorys patra
Ing. arch. Pavel Hnilička, Ing. arch. Marek Řehoř, rodinný dům ve Vráži u Berouna - řez
Katalogový list: 
Autor Pavel Hnilička, Marek Řehoř
Ateliér Pavel Hnilička Architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Vráž u Berouna
Datum projektu 2009
Datum realizace 2012
Užitná plocha 220.60m2
Zastavěná plocha 103.70m2
Poznámka

Obestavěný prostor: 931 m³

Dům jsme usadili na prudký jižní svah s výhledem do údolí Loděnice. Aby bylo možné místo obývat, vytvořili jsme mu rovinu. Navrhli jsme proto dům se salou terrenou, která umožní pobývat venku pod střechou s nádherným výhledem do údolí a která zároveň navazuje na zářez do svahu. Objem domu jsme zvolili úzký a dlouhý a umístili jej přirozeně podél svahu. Prudký svah jsme vyrovnali soklem – tj. opěrnými zdmi tvořícími sklep domu. Sokl domu je proveden z betonových tvárnic s kamenným obkladem z gabionových košů. Horní stavba je kompletně dřevěná a opláštěná vodorovně kladenými hoblovanými modřínovými prkny. Sedlovou střechu kryje tzv. česká šablona na koso.

Půdorys domu je navržen v modulu 4,8 m. Je členěn do tří polí. Směrem na jih jsou orientovány hlavní obytné místnosti, směrem na sever místnosti obslužné. V suterénu se nachází garáž, vstupní hala, sklad a technická místnost. V přízemí je umístěna kuchyň a hlavní obytný prostor v přímé návaznosti na krytou terasu a zahradu. V patře jsou pokoje a koupelny.

 

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.