Rodinný dům z betonu se zakládá na výrazné horizontalitě

Pondělí, 13. Listopad 2017 - 8:03
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Mladí portugalští architekti ze studia Spaceworkers navrhli na samém začátku své kariéry dům na krásném, avšak komplikovaném pozemku s venkovským rázem. Navrhli objemově velmi lapidární budovu z betonu, která se snaží ve svém okolí působit nenápadně.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Spaceworkers
Světadíl Evropa
Země Portugalsko
Město Penafiel
Datum projektu 2011
Datum realizace 2014
Plocha pozemku 1 177.00m2

Hlavní cíl intervence založené na konkrétních specifikách místa bylo vytvoření současného prostoru bez přílišného narušení klidného venkovského prostředí.

Na pozemku s několika terénními zlomy se nacházejí vzrostlé stromy a řada kamenných zídek. Místo si tak přímo řeklo o čistý objem s obdélníkovým půdorysem přizpůsobeným terénu, který se otevírá do okolní krajiny. Klient požadoval objemovou čistotu – právě ta nakonec určila celkový výraz budovy.

Akt obývání se tedy odvíjí od hmoty čistého a surového betonu, která se přizpůsobuje terénu a čeká na to, až sama časem zestárne… reflektuje tak samotný život venkova.

Z funkčního hlediska se jedná o dvoupatrový dům. První podlaží slouží hlavním obytným prostorům, jako jsou pokoje a ložnice. V jeho úrovni se rovněž nachází hlavní vstup do domu, který vypadá jako obrovská díra v dlouhé betonové zdi orientované na sever. První patro také rozvíjí dialog s okolní krajinou a umožňuje jí přímý kontakt s interiérem. Spodní podlaží, ve kterém je umístěno technické zázemí domu, se chová podobně jako klasická rurální zídka. Rozšiřuje stávající terénní terasu, skrývá své praktické funkce za betonovou stěnou a umožňuje objektu získat požadovanou roli.

Nechtěli jsme na tomto místě vytříbené a zářící materiály, které by kontrastovaly s venkovským charakterem místa, ale naopak jsme hledali něco, co bude postupně stárnout a stane se tak jeho přirozenou součástí.

Diskuse: