Sdílený domov pro dvě rodiny. Dvojdům slovenských architektů se otevírá do okolního lesa

Pátek, 25. Září 2020 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Myšlenka společného bydlení dvou spřátelených rodin, kde architekti vystupují současně jako investoři i dlouhodobí přátelé, vznikla prý úplně přirozeně. S postupným rozrůstáním obou rodin vyvstala totiž potřeba přehodnotit jejich tehdejší bydlení. Společně proto zakoupily pozemek na okraji Bratislavy a začaly připravovat stavbu domů. Dnes rodiny nesdílejí pouze společnou zahradu, ale dělí se i o řadu běžných denních činností včetně nákupů či péče o děti.

Dvojdům v lese, Architekti.sk © Tomáš Manina
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Martin Rezník, Silvia Kračúnová
Ateliér Architekti.sk
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava - Lamač
Datum projektu 2015
Datum realizace 2017
Užitná plocha 225.00m2
Zastavěná plocha 98.00m2
Plocha pozemku 398.00m2

Respekt k okolí

Objekt dvojdomu se nachází v rekreační oblasti Plánky na okraji Bratislavy, kde se mísí starousedlíci s rekreanty. Na pozemek vede úzká a strmá asfaltová cesta lemovaná vysokými duby, borovicemi a košatými habry. Několik stoletých stromů se nachází i na samotném pozemku. Okolí majitele zcela okouzlilo.

Jednoznačnou prioritou architektů-investorů proto už v prvotních úvahách o podobě domu bylo zachování okolních vzrostlých stromů. Vedle místních regulativů výstavbu ovlivnily také požadavky na rozdělení pozemku na dvě totožné poloviny, vytvoření soukromého i společného prostoru pro obě rodiny včetně společné parkovací plochy. Snahou architektů bylo navrhnout domy tak, aby ani jeden z nich neměl výhody na úkor druhého a cenově se vešli do hodnoty dvou třípokojových bytů. Při výběru vhodných řešení hrály roly také požadavky na nízké provozní náklady.

Dispozice domů vychází z jednoduchého základního rastru 9x9 metru, jenž tvoří 9 čtverců o rozměrech 3x3 metru. K základnímu objemu zastřešenému sedlovou střechou připojili architekti dva sklady s plochou střechou, které se na první pohled odlišují od základní hmoty domu. Výsledná hmota se vzájemným výškovým odstupem jednotlivých domů o 1,25 metru vychází z okolního svažitého terénu a respektu k blízkým stromům. Místní morfologie se odráží i v řešení zahrady rozdělné do tří výškových úrovní, což současně vytváří požadované intimní zóny. Výška stromů ovlivnila osazení vstupu do horního domu i řešení teras navazujících na obytné prostory obrácené do zahrady.

Dvojdům v lese, Architekti.sk © Tomáš Manina

Výhled do budoucna: energetická soběstačnost

Domy navrhli architekti jako nízkoenergetické, akumulační, bez použití rekuperace a klimatizace. Tomu všemu napomáhá fasádní izolace ze skelného recyklátu a zateplení střechy izolací puren. Domy díky své orientaci ke světovým stranám pracují s pasivními solárními zisky, což minimalizuje nároky na energie v zimním období. Architekti navrhli vše tak, aby bylo do budoucna možné napojení fotovoltaických článků, což by zajistilo energetickou soběstačnost domu.

Dostatečné stínění v létě zajišťují koruny vzrostlých stromů, odpadní voda se čistí v samostatných čističkách umístěných v zahradách. Přečištěná voda spolu s dešťovou jsou pak vyvedené do vsakovacích studní, které se v případě potřeby dají předělat na nádrže. Akumulaci a regulaci vlhkosti pomáhá i použití surových masivních tvarovek z nepálené hlíny, které autoři umístili v části obývacího pokoje.

Provětrávaná fasáda z cedrového dřeva dobře vzdoruje negativním vlivům okolního lesa a zároveň souzní se svým přírodním okolím. Provětrávaná hliníková střecha rovněž úspěšně odolává vlivům vnějšího prostředí a současně pomáhá udržet přijatelnou teplotu v podkroví během léta bez nutnosti používání klimatizace.

Dvojdům v lese, Architekti.sk © Tomáš Manina

Prosvětlené interiéry

Každý dům má samostatný soukromý vstup, který vede do středního podlaží, kde se nachází klidová část domu s ložnicemi s výhledem do tříúrovňové zahrady. Ložnicové patro každého domu obsahuje vstupní prostor s vestavným šatníkem, tři pokoje, které zabírají celé jihozápadní průčelí, jednu společnou koupelnu a schodiště. Hlavní obytné prostory pak situovali autoři o podlaží níž. Suterénní podlaží, částečně zapuštěné do terénu, se otevírá svou jihozápadní fasádou do zahrady a okolního lesa. Dokonalé propojení interiéru a exteriéru zajišťuje velkoplošné zasklení – navazující terasa se zahradou se tak stává přirozenou součástí obytného prostoru.

Dvojdům v leseDvojdům v lese, Architekti.sk © Tomáš Manina

Podkroví každého domu je velkým multifunkčním loftem, jenž momentálně představuje útočiště především nejmladších členů rodiny. V nejvyšším podlaží nalezneme rovněž pokoj pro hosty s potřebným hygienickým zázemím. Dokonalé osvětlení a proslunění podkrovních prostor zajišťují střešní světlíky vytvořené na míru dle přání architektů a střešní okna Velux, z nichž autoři vybrali největší vyráběný rozměr. Zvolené okenní otvory umožňují relaxovat při nerušeném pohledu přímo do korun okolních stromů.

Dvojdům v leseDvojdům v lese, Architekti.sk © Tomáš Manina

Jednotlivá podlaží propojuje otevřené schodiště se severním světlíkem. Tento prostor slouží jako domácí komunikátor, galerie, přirozený světlovod pro denní a vstupní část, a též regulátor teploty. Interiéry se nesou v duchu jemných kontrastů bělených pohledových betonů na stropech, masivního dřeva a vlněných koberců na podlahách, dubových dýh a matných bílých laminátů na stěnách a nábytku.

Dvojd;m v leseDvojdům v lese, Architekti.sk © Tomáš Manina