"Šuplíkový" projekt: Vila Chuchle

Pondělí, 22. Prosinec 2014 - 0:00
| Napsal:

Novostavba rodinného domu je navržena na pozemku svažujícím se severozápadním směrem s výhledem na město, protější kopce a do zeleně nacházející se západně od řešené parcely.

Fotoalbum: 

Vzhledem k orientaci pozemku bylo důležitým úkolem dostatečně prosvětlit interiér domu a zároveň splnit přání investora „Vidět a zároveň nebýt viděn“. Dalším omezením formujícím návrh bylo ochranné pásmo komunikace zasahující do parcely, čímž se plocha určená k zastavění výrazně snížila a celková hrubá podlažní plocha objektu mohla činit maximálně 150 m².

Koncept návrhu vychází ze svažitosti pozemku. Jedná se o tři objemy, které jsou vůči sobě posunuty vždy o půl patra. Klíčovým slovem celého návrhu jsou TERASY, které se formou střech (využitých k parkování i relaxu) a pobytových ploch zahrady zařezávají do terénu. Vila působí při pohledu z ulice velmi nenápadně a je z ní viditelný pouze objem vstupu čili 1.NP se zádveřím, koupelnou a ložnicí vyhlížející do krajiny. Už od vstupních dveří je skrze celé 1.NP průzor na protější kopce. Parkování je zajištěno na střeše 1.PP, kde se nachází pokoje a šatna. Samotný obytný prostor s kuchyní a technické zázemí domu jsou umístěny ve 2.PP. Obě „ podzemní“ podlaží jsou přímo spojena se zahradou skrze systém venkovních teras. Vstupní podlaží rozděluje dům na klidovou (1.PP) a společenskou (2.PP) zónu domu.

Vila je natočena západním směrem (tj. více do zeleně), kam je orientovaná většina prosklených ploch. Západní orientací se zároveň dům odclonil od pěší cesty lemující severovýchodní hranici pozemku a sousedního domu.

Vila má co nejvíce splynout se svahem – přírodou, k čemuž přispívají i zvolené materiály: dřevo, sklo a beton.

 

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.