Torzo staré stodoly nahradila architektka Laura Alvarez kamenným domem

Pondělí, 10. Únor 2020 - 0:00
| Napsal:

Dům připomínající tradiční místní stodolu disponuje vzdušně řešeným interiérem, který se bohatě otevírá okolí a umožňuje tak svým obyvatelům užívat si přímého kontaktu s přírodou. Kromě střídmého pojetí a přírodních materiálů přispívá k harmonickému vztahu domu s krajinou také energeticky udržitelné řešení objektu, které představuje důležitou součást celého projektu.

Villa Slow, Laura Alvarez Architecture © David Montero
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Laura Alvarez Architecture
Světadíl Evropa
Země Španělsko
Datum realizace 2017
Zastavěná plocha 160.00m2

V roce 2014 koupila ve svém rodném kraji na severu Španělska mladá architektka Laura Alvarez pozemek s ruinou staré kamenné stodoly. Její cíl byl jasný – vytvořit zde klidné a příjemné místo k rekreačnímu pobytu. Jak totiž sama architektka přiznává, do horské krajiny přírodního parku Valles Pasiegos v severošpanělském regionu Kantábrie se pokaždé ráda vracela užívat si turistiky a klidné hornaté přírody. Scházelo jí zde ovšem pohodlné místo, kde by mohla trávit své dovolené. Sama sobě se tak Alvarez stala architektkou i investorkou a rozhodla se zde vytvořit rekreační objekt pro sebe i jiné návštěvníky parku. 

Projekt s příznačným názvem Villa Slow byl dokončen tři roky od zakoupení pozemku. Chátrající ruinu hospodářského objektu autorka nahradila jednoduchým objektem, jehož tvarosloví vychází z typologie místních tradičních staveb tzv. Cabana Pasiega – hospodářských staveb charakteristických pro tento region. Znaky typické severošpanělské stodoly však architekta převedla do jazyka současné architektury – kamenné zdi podlouhlého jednopodlažního objektu se sedlovou střechou prořezala velkými otvory, které rámují výhledy do krajiny a zajišťují propojení vnitřního a venkovního prostředí.  

V mírném kontrastu s rustikálním vzhledem exteriéru domu je interiér řešen zcela minimalisticky, s důrazem na jeho čistotu a maximální prosvětlení. Jednotlivé místnosti jsou vybaveny jednoduchým designovým nábytkem, který na sebe zbytečně nestrhává pozornost a nechává uživatele vily, aby si nerušeně užíval krajiny za okny.  

Vzdušnou dispozici navrhla architekta tak, aby se přizpůsobila požadavkům páru, rodiny s dětmi i větší skupině přátel. Centrum domu tvoří prostorný obývací pokoj s kuchyňským koutem a jídelním stolem, na nějž navazuje venkovní dlážděná terasa. Technické zázemí a ložnice s vlastními koupelnami jsou situovány při bočních stranách objektu, přičemž každá z ložnic se stejně jako obývací pokoj otevírá velkými okny do exteriéru. Nad prostor koupelen pak Laura Alvarez navrhla útulná mezipatra osvětlená střešními okny, do nichž je možno vystoupat po žebříkovém schodišti z dané ložnice.  

Zásadní součást projektu Villy Slow představovala udržitelnost. Snahou architektky totiž bylo, aby dům žil v harmonii s krajinou a jeho vznik měl na ni co nejmenší dopady. Stavba proto disponuje tepelným čerpadlem, které je schopno vytvořit více energie, než dům spotřebuje (celých 75% energie dokáže čerpadlo obnovit, nově vytvořit pak zbývá pouhých 25% procent). K energetické nenáročnosti objektu přispívá i jeho vybavení kvalitní tepelnou izolací, důležitou roli sehrávají také dřevěné venkovní žaluzie, které chrání interiér proti přehřívání v horkých letních měsících. V rámci tohoto šetrného přístupu byla Villa Slow postavena z místních materiálů, jako je dubové či kaštanové dřevo a kámen, který zde částečně zbyl z původního objektu.