Proměna kamenných dolů na Menorce od Ensamble Studio Foto: Iwan Baan
Architektura / rekreační objekty

Podzemní komplex pískovcového lomu zabydleli architekti pro víkendové bydlení

Před 4 lety dokončili španělští architekti-manželé úchvatný projekt, který pracuje s podzemními prostory bývalého lomu na ostrově Menorca.

Kristýna Korčáková , 20. 6. 2022

Španělské souostroví Baleáry čítá několik ostrovů. Druhým největším (po Mallorce) je úzký a dlouhý ostrov Menorca, kde se oproti ostatním ostrovům začal cestovní ruch vyvíjet později a díky tomu dodnes nabízí lokality panenské přírody s unikátními endemickými druhy.

Na Menorce najdeme také výjimečný komplex Ca´n Terra, který doslova vyrůstá z útrob země – jde vlastně o oblíbený motiv architektonické kanceláře Ensamble Studio z Madridu. Mezi jejich projekty tak najdeme i další, které zachovávají úzký kontakt mezi stavbou a zemí, například Desert Rocks. Dům Ca´n Terra o rozloze zhruba 1000 metrů čtverečních využívá částečně podzemní prostory po těžbě pískovce, které sloužily dokonce jako sklad pro střelivo za španělské občanské války ve 30. letech minulého století.

Manželské duo Antón García-Abril and Débora Mesa, které stojí v čele Ensamble Studia, objevilo tyto prostory náhodou. Architekti okamžitě rozeznali potenciál místa a proto celý pozemek ihned koupili. Jelikož žijí v Bostonu, kde García-Abril působí jako profesor na MIT, využívají kamenný komplex jako prázdninové bydlení.

Foto: Za projektem stojí španělští manželé, kteří místo objevili během své dovolené

Po očištění kamenných bloků a ploch objevili architekti béžový povrch této horniny, který pomáhá šíření světla i hlouběji v podzemí. Světlo dovnitř přichází třemi hlavními světlíky. Architekti se rozhodli prostor přizpůsobit k sezónnímu životu, ale s maximální ohleduplností k povaze místa. Poloprůsvitné zástěny prostor rozdělují na menší části a matrace prostor zútulňují. Prostor si však nadále zachovává svou monumentalitu a nezaměnitelnou atmosféru.

Foto: Poloprůsvitné zástěny prostor dělí na menší a útulnější části

Aby bylo možné místo obývat, museli architekti provést několik změn. Kromě závěsů se rozhodli pro instalaci solárních panelů, jímky a cisterny s vodou. Došlo i k vytvoření kamenných bloků pro dotvoření prostoru, které vyrobili z cementu smíchaného s místním kamenným prachem, takže jsou téměř k nerozeznání od původní horniny.

Celý „dům“ je plný kontrastů. Novodobé zásahy architektů v podobě umyvadla přivádějícího vodu nebo ocelové desky pro odložení počítače silně kontrastují s kamenným prostorem, kde se čas zastavil před stovkami let. Jde o inspirativní případ, kdy je architektura spíše o objevování již existujícího než o vytváření nových struktur.

  • Ateliér: Ensamble Studio
  • Země: Španělsko
  • Realizace: 2020
  • Plocha: 1000 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři