V nájmu nad biografem

Úterý, 1. Listopad 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Letná, funkcionalismus, Bio Oko a čtyřiadvacet metrů čtverečních k pronájmu – už takhle nadmíru atraktivní mix ještě vylepšila citlivá rekonstrukce. Zachovalé původní prvky architekti doplnili novým nábytkem a na přání klienta vše sladili i s černobílou barevností povrchů.

0,5 Studio, Nájemní byt Letná – foto © Peter Fabo
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Pavel Nový, Vít Svoboda
Ateliér 0,5 Studio
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 7 - Holešovice
Datum realizace 2013
Užitná plocha 24.00m2
Poznámka

Foto © Peter Fabo

Byt se nachází v jednom ze sedmi funkcionalistických domů od architektů Jaroslava Stockara a Josefa Šolce na Praze 7. Dům byl navržen společně s kinem jako zakázka Penzijního fondu zaměstnanců Národní banky v letech 1937 -1940. Rekonstrukce bytu navazuje na jedinečnou atmosféru místa a doplňuje zachovalé prvky v domě v souladu s požadavky na současné bydlení.

Požadavkem investora bylo navrhnout byt k pronájmu pro maximálně 2 nájemníky, využít poměrně malou plochu a uchovat jedinečnou atmosféra s odkazem na „gesamtkunstwerk“ celého domu, potažmo bloku. Speciálním přáním klienta bylo využívat kombinaci černé a bílé barvy na povrchy či materiály tak, aby tento dialog barev nijak neomezoval budoucí nájemníky.

Vstup do bytu je ze společných prostor přímo do malé kuchyňky. Zde je i botník obložený nerezový plechem, který opticky zvětšuje prostor. Tento prostor tvoří filtr mezi koupelnou a obývacím prostorem. Kuchyňská linka i ostatním vybavením bytu bylo navrženo na míru malé dispozici. Z důvodu optického zvětšení a sjednocení prostoru byla použita keramická dlažba s geometrickým vzorem. Tato dlažba je použita na podlahu kuchyně a koupelny a také jako obklad u kuchyňské linky.

Vstup do koupelny je dřevěnými posuvnými dveřmi, které jsou lazurovány do odstínu šedé. V prostoru koupelny je vestavěná pračka a umyvadlo do jednotného bloku, který je sjednocený stejným materiálem. Obytný prostor je orientovaný do klidného vnitrobloku. Je zde vestavěná postel s úložnými prostory, jídelní stůl a další potřebné úložné prostory.

Původní parketová podlaha byla zachována. Nově navržený vestavěný nábytek využívá maximálně dispoziční možnosti bytu, tak aby opticky nezmenšoval prostor. V kontrastu k němu je v interiéru použit volný dobový nábytek. Výrazný prvek interiéru je lustr české výroby z období 50. let v tzv. bruselském stylu. Světelnou atmosféru prostoru dokreslují nástěnná světla. Jednoduchý dialog mezi novými vstupy a dobovými prvky vytváří bezčasou atmosféru interiéru.