V zimě metry sněhu, v létě tropy. Rodinná chata na norském pobřeží

Úterý, 30. Leden 2018 - 12:22
| Napsal:

Klima v oblíbené lokalitě Alp Sunnmøre v Norsku se chová opravdu jako na houpačce. Může za to vysoká nadmořská výška až 2000 metrů nad mořem i blízkost fjordů. Z těchto důvodů zde každý rok napadne několik metrů sněhu a v létě naopak teploty atakují třicítky. Stavět v takových podmínkách je velmi náročné – především co se technické stránky projektu týče. Osobní vazby klienta k místu byly však natolik silné, že si se svou rodinou na jednom ze zdejších svahů rozhodl vybudovat soukromé útočiště.

Černá Chata, Invit Arkitekter © Johan Holmquist
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Invit Arkitekter
Světadíl Evropa
Země Norsko
Město Alesund
Datum projektu 2013
Datum realizace 2015
Užitná plocha 165.00m2

Z dálky připomíná amorfní tvar chaty spíše kus odlomené skály než klasickou stavbu. Může za to rozvržení dispozičních křídel i zpracování střechy a fasády. S ohledem na zapuštění zasklení hluboko do dispozice působí navíc fasáda stavby velmi dynamicky. Samotné zapuštění má však své ryze praktické opodstatnění – stíní velké zasklené plochy a zabraňuje tak přehřívání interiéru.

Black Lodge

Majitel se se svojí rodinou rozhodl postavit chatu v alpách Sunnmøre na pobřeží Norska zejména kvůli tomu, že v daném místě bydleli také jeho prarodiče, které od mala pravidelně navštěvoval. K místu si vytvořil citový vztah a tak měla investice pro něj i symbolický rozměr. Na architekta narazil v kavárně ve městě Ålesund, které se rozprostírá celkem na třech ostrovech. Hlavní architekt místní kanceláře Invit Arkitekter je totiž vášnivý barista – na baru se pak s budoucími investory zapovídal, ty mu pověděli, že sní o chatě v horách a za nedlouho už pro ně kreslil návrh. Z investorů s architekta se postupně stali přátelé a celý projekt tak řešili intenzivně při častých návštěvách.

Black Lodge

Vzhledem k povětrnostním a klimatickým podmínkám museli lokální architekti vzít při návrhu v potaz kromě okolní krajiny a přírody také světové strany a pravidelné větry. Důležitou roli hrály i použité materiály. Pro vnější obal byl kromě tradičních, černě natřených smrkových latí použit ocelový plech Corten, který je díky své zkorodované ochranné patině velmi odolný. Chata tak prý může zůstat stát i dalších sto či dokonce dvě stě let.

Black Lodge

Půdorys tvoří centrální hmota s postranními křídly, ve kterých se nachází kromě soukromých ložnic majitelů i velká místnost až pro dvanáct lidí s vlastní koupelnou. Střední část patří velkému otevřenému prostoru s malou kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Z této části se také otevírají nejlepší výhledy do okolí, a to díky opravdu velkorysému prosklení čelní fasády. Zasklení tvoří okna v subtilních hliníkových rámech a skládací posuvné dveře Schüco, které musejí v těchto podmínkách splňovat přísné izolační požadavky.

Black Lodge

Interiér je jinak zařízen velmi prakticky. Díky zmíněnému prosklení nemá nouzi o dostatek slunečního světla ani o kontakt s okolní přírodou. Vnitřní vytápění zajišťuje tepelné čerpadlo. O spokojenosti majitelů vypovídá nejlépe fakt, že v chatě tráví společně veškerý volný čas. „Kabinu jsme postavili z toho důvodu, že jsme chtěli něco opravdu výjimečného. Chtěli jsme investovat do společného místa pro celou rodinu, která bude mít i v budoucnosti tento krásný prostor,“ shrnuje investor.

Black Lodge

Tento článek vznikl za podpory firmy Schüco CZ

Barevný svět architektury.

Klíčová slova: