Technologie / IT

BIMx – prozkoumejte a zapojte se!

Aplikace BIMx z ekosystému Archicadu propojuje projekční ateliér se staveništěm. Foto: CEGRA

BIMx je výjimečná aplikace z ekosystému Archicadu určená pro prezentaci a koordinaci BIM projektů na mobilních zařízeních i počítačích. BIMx unikátním způsobem propojuje prohlížení a připomínkování 2D dokumentů s procházením 3D modelu. Aplikace propojuje projekční ateliér se staveništěm. BIMx zvládne práci s komplexními projekty, jak z pohledu velikosti modelu, tak z rozsahu 2D dokumentace.

Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR , 17. 4. 2024 / Advertorial

První verze BIMx byla určena k procházení archicadovských projektů v prostředí obdobném počítačovým hrám, a to na mobilních zařízeních, zpočátku pouze s iOS, později i s Androidem. Teď je BIMx nejen vizualizačním nástrojem, ale i komunikátorem, který lze spustit i na desktopech a noteboocích.

Z „počítačového“ pohledu nemá BIMx označení verze, aplikace je vyvíjena a zdokonalována průběžně. U nejnovější verze stojí za vypíchnutí následující funkce.

Všichni účastníci projektu mohou přiřazovat konkrétním prvkům modelu anotace, kterými předávají informaci o potřebných změnách. Tyto anotace lze následně přenášet například pomocí .bcf formátu. Vytvořený záznam následně odkazuje přímo na označený prvek s připojeným komentářem.

Obr.: Anotace

V oblasti vizualizací je možné zobrazit reálné stíny na základě data, času a umístění projektu. Nechybí ani nastavení intenzity slunečního záření a možnost plynulého posunu času v průběhu dne pomocí posuvníku.

Obr.: Stíny

V případě, že jsou v projektu využity asociativní popisky, lze s nimi pracovat přímo ve výkresovém prostoru. Otevřením popisky získáme všechny informace o připojeném prvku bez nutnosti přechodu do 3D a zase zpět. Jak je již v BIMx zvykem, otevření panelu vlastností je doprovázeno působivou animací.

Obr.: Asociativní popisky

Všechny platformy (mobilní, desktop, webové), na kterých lze BIMx provozovat, mají sjednocené uživatelské rozhraní. Přechod na verzi nové generace umožní desktopovým a webovým verzím například převrátit horizontální a vertikální osu pro pohodlnější ovládání u dotykových obrazovek.

Obr.: Převrácení horizontální a vertikální osy

Desktopová a webová verze BIMx obsahují možnosti změny jednotek pro účely měření, výběr stylu zobrazení stínování ve 3D, ale také plynulé nastavení zorného úhlu posuvníkem.

Obr.: Stínování a zorný úhel

Začněte hned! Stáhněte si BIMx a vyzkoušejte, jak jednoduché je pracovat s BIM projektem. Vyberte si platformu:

desktop pro WIN https://apps.microsoft.com/detail/bimx/9PCQMBW7H8J9

desktop pro MAC https://apps.apple.com/us/app/bimx-desktop/id6446137693

iOS https://apps.apple.com/hu/app/bimx-building-information/id452706864

Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.graphisoft.bimx

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři