Chata v Mýtě pod Ďumbierom od a3um atelier Foto: Tomás Manina
Architektura / rekreační objekty

Střídmost uprostřed turistického střediska. Malá chata v Nízkých Tatrách se halí do pláště z opalovaných prken

Malá stavba v Nízkých Tatrách se při dálkových pohledech ztrácí ve svém okolí. Díky tmavému dřevěnému obkladu a plechové střešní krytině se v úpatích kopců s lesy chová decentně. Když v ní zrovna nejsou její majitelé, schovají se za dřevěnou fasádu i nevětší skleněné plochy.

Adéla Vaculíková , 18. 7. 2023

Chata podle návrhu kanceláře a3um atelier stojí v jedné horské obci pod vrcholy Ďumbier a Chopok. Jako objekt rekreačního typu zde nestojí sama. „Chata se nachází na Mýtě pod Ďumbierom v nově vzniklé chatové oblasti s nesourodou zástavbou rekreačních objektů,“ říkají architekti.

Zastavěná plocha domu zabírá pouze 50 metrů čtverečních, vedle nenápadného vzhledu tak má také pokornou velikost. Hlavním materiálem se stalo dřevo – a to jak v konstrukci, tak interiéru i vnějším plášti. Ten je tvořen vertikálně kladenými borovicovými prkny s opalovaným povrchem po vzoru japonské techniky Shou Sugi Ban. Takto ošetřené dřevo dobře zvládá odolávat i náročným klimatickým podmínkám, které v horském prostředí panují.

„Konstrukčně jde o dřevostavbu postavenou na betonovém podzemním podlaží zděném z DT tvárnic, ve kterém se nachází sklad a dílna. Před skladem je parkovací místo překryto samotným objektem chaty,“ popisují autoři. Díky tomu je chata směrem ze svahu vykonzolovaná a jako pozorovatelna shlíží dolů na obec.

Foto: Chata se nachází v nově vzniklé chatové oblasti s nesourodou zástavbou rekreačních objektů

Chatu navrhli architekti pro rekreační pobyty čtyřčlenné rodiny, pohodlně se v ní však vyspí klidně i více osob. Hlavní obytný prostor se rozpíná v přízemí, kde je kromě kuchyně a obývacího pokoje také prostor na válendu, na kterou se napojuje ještě lavice pod velkoformátovým oknem. „Interiér je propojen s okolní přírodou okny na všechny světové strany a se zahradou přes dřevěnou terasu,“ doplňují architekti. V patře pod sedlovou střechou se pak nachází ložnice, dětský pokoj a koupelna.

Obklady stěn i vybavení jsou provedeny ze smrkových biodesek, ty byly pouze naolejovány, takže si dřevo zachovalo svou charakteristickou barvu i kresbu. Detaily, stejně tak i ocelové schodiště, které propojuje přízemí a patro s ložnicemi, jsou tmavé jako exteriér chaty.

Foto: Obklady stěn i vybavení jsou provedeny ze smrkových biodesek
  • Autoři: Ladislav Jurík
  • Ateliér: a3um ateliér
  • Spolupráce: Henrich Korec
  • Země: Slovensko
  • Město: Mýto pod Ďumbierom
  • Realizace: 2022
  • Plocha pozemku: 546 m2
  • Zastavěná plocha: 50,17 m2
  • Užitná plocha: 92,58 m2
  • Projekt: 2020

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři