Studio Gebas realizovalo v Peci pod Sněžkou Hotel Zelený potok zahalený do dřeva.
Architektura / občanské stavby

V samém srdci Krkonoš vyrostl hotel navržený v souladu s přírodou

V chráněném území Krkonošského národního parku navrhli architekti ze studia Gebas hotel zahalený do světlého dřeva. Stojí na místě původního penzionu a hostům nabízí odpočinek na čerstvém vzduchu, pobyt v harmonickém prostředí či vodu z nedaleké louky.

EARCH.CZ , 27. 2. 2024 / Advertorial

Objekt se nachází na okraji města Pec pod Sněžkou, lyžařské středisko Černá Hora – Pec je odtud vzdálené jen pár kroků a od nedalekého rozcestníku se dá vyrazit na atraktivní pěší výlety do přírody.

Na návrhu Hotelu Zelený potok v Peci pod Sněžkou začal Gebas Atelier pracovat v roce 2018. Stavbu se podařilo dokončit již v roce 2020, kvůli epidemiologické situaci však uvítal své první návštěvníky až v další sezóně.

„Úzce jsme spolupracovali s úřady ochrany životního prostředí, vzhledem k tomu, že se pozemek nachází na chráněném území Krkonošského národního parku. Zaměřili jsme se na to, abychom zajistili, že projekt bude v souladu s přírodou a nenaruší nijak toto chráněné území,“ upřesňují filozofii stavby na území KRNAPu architekti.

Foto: Pevný základ architektury domu zajišťuje kamenný sokl, na který navazuje dřevěné opláštění s pravidelným rastrem oken.

Dle zadání investora architekti pracovali nejen na rozsáhlém projektu rekonstrukce a proměny původního penzionu „Classic Green Creek“ na hotel vysokého standardu, ale i na novostavbě domu pro zaměstnance. Personál horských chat zde totiž tráví zpravidla celou zimu, a proto pro ně chtěl investor vytvořit místo, kde se budou cítit dobře a budou zde mít vyhovující zázemí. Kolem pozemku byl také vybudován systém opěrných zdí pro vyrovnání terénu.

Foto: Personál horských chat tráví na horách zpravidla celou zimu. Novostavba hotelu pro zaměstnance představuje místo, kde mají vyhovující zázemí.

Architektura domu je poměrně jednoduchá. Půdorys tvoří dva přilehlé čtverce o čtyřech nadzemních podlaží a podstřešním prostorem. Pevný základ domu zajišťuje kamenný sokl, na který navazuje dřevěné opláštění s pravidelným rastrem oken. Moderně vyřešené dvě pultové střechy z dáli působí jako archetypální sedlové a díky tomu korespondují s okolní horskou zástavbou.

Foto: Interiéry korespondují svým dřevěným dekorem s venkovní fasádou hotelu.

Hosté mohou kromě dvaceti devíti hotelových či apartmánových pokojů s kuchyní využívat i stylovou restauraci či vybavený club a lounge. Tyto soukromé prostory jsou připravené k pracovním schůzkám i setkávání přátel nad sklenkou vína. Čtyřhvězdičkový hotel neláká jen na klidnou horskou atmosféru, ohromující východy slunce a špičkový personál, ale netradičně i na horskou vodu z nedaleké louky, která se používá v celém objektu.

Na návrhu interiérů se studio Gebas nepodílelo. Navrhla je firma dle volby investora. I přesto se však k exteriérovému charakteru stavby hodí, působí útulně a komfortně. Svým dřevěným dekorem korespondují s venkovní fasádou hotelu.

Projekt vznikl v ARCHICADu.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 27. 2. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři