Vábení

Středa, 28. Prosinec 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Za velkými skly v parteru plzeňského činžovního domu na Riegrově ulici se nad hrnkem kávy ve světle laděném interiéru řeší ty nejbanálnější i nejzásadnější otázky, jak to už v takových podnicích chodí. Shrnovací okna zabezpečují v letních měsících dokonalé propojení interiéru s ulicí. Když se vůně kávy přes zavřená okna ven nedostane, kavárna poutá pozornost kolemjdoucích černobílým dekorativním obkladem na vnitřním ostění oken.

DMAE Architects, STORY Café – foto © Jan Vrabec
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Alžběta Vrabcová
Ateliér DMAE Architects
Spolupracovníci Jan Pavel Vlček
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Plzeň - Vnitřní Město
Ulice, číslo Riegrova 224/18
PSČ 301 00
Datum projektu 2016
Datum realizace 2016
Užitná plocha 210.00m2
Poznámka

Foto © Jan Vrabec

V krásném činžovním domě v přilehlé ulici u hlavního historického náměstí je umístěna nová realizace kavárenského prostoru. Jedná se o krásnou dispozici dvou velkých místností propojených středovým průchodem. Zadání bylo navrhnout osobitou kavárnu, která bude otevřená jak pro mladší tak pro starší generace.

Při návrhu jsme vycházeli z typologie místa a struktur, které nám původní ale velmi zdevastovaný dům nabízel (fabiony, původní topení, fragmenty cihel a struktur…) a tyto detaily jsme se snažili maximálně obnovit a navrátit tak místu původní charakter. Nové prvky jasně doplňují tento „historismus“, tedy nesnaží nijak napodobovat, jsou naopak protikladem (bílý barový pult, židle, stoly…).

Chtěli jsem aby kavárna maximálně promlouvala s jemnou symbiózou s Riegrovou ulicí, na které je umístěna. Široký bulvár, pěší zóna, hodně světla, to vše nás navedlo k tomu udělat maximální okenní otvory. Středová část se bude v letním období zcela otevírat díky shrnovacím dveřím, kavárna se tak stane součástí uličního prostoru, a to jemnou nenásilnou formou.

V interiéru jsou jednoznačně nejvýraznějším prvkem černobílé kachličky, které jsou použity jak ve vlastní kavárně, tak v zázemí. Jejich tvrdý design byl zvolen záměrně, a to především z důvodu upoutání pozornosti kolemjdoucího – každý, kdo nyní prochází okolo, uvidí jako první tmavé rámy a právě ony graficky velmi výrazné obklady, až posléze, když dojde čelně před kavárnu, objeví kouzlo světlého prostoru.

Všechny nové prvky byly navrženy a realizovány s místními firmami.