Varnsdorfská vila pod Hrádkem

Čtvrtek, 1. Říjen 2015 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Rodinné vile, kterou naším prostřednictvím můžete navštívit, bude příští rok už 10 let. Nadčasový architektonický výraz, kvalitní materiály a precizně provedené detaily však této stavbě prakticky nedovolují stárnout.

RG architects studio, Rodinná vila pod Hrádkem, Varnsdorf - foto © Věroslav Sixt
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Radomír Grafek, Zdeněk Navrátil
Ateliér RG architects studio
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Varnsdorf
Ulice, číslo Kladenská 3324
PSČ 407 47
Datum projektu 2004
Datum realizace 2006
Užitná plocha 303.00m2
Zastavěná plocha 257.00m2

Rodinná vila se nachází na jižním svahu pod výletní restaurací Hrádek ve Varnsdorfu v Severních Čechách. Jednoduchá hmota domu je částečně zapuštěna do svahu a v podélné ose sleduje vrstevnici pozemku.

V přední části hlavního objektu je předsazená hmota střešní terasy podepřená na předsazených hmotách zdiva. Pod touto hmotou střešní terasy vzniká krytá terasa a krytý hlavní vstup do objektu. Takto navržený základní objem domu je pak do své výsledné podoby tvarován pomocí „vyřezávání okenních otvorů“, přičemž tím zároveň reaguje na vnitřní dispoziční uspořádání, funkci a orientaci jednotlivých místností ke světovým stranám. Výsledkem tohoto opracování pak vzniká jednoduchá, čistá hmota s bezrámovými výkladci umístěnými do fasád na celou výšku patra domu, které jsou cloněny proti slunci překonzolovanými deskovými hmotami se slunolamy.

Z jižní strany vede přístupové cesta, která se jemně klikatí a končí u garáže a vstupních dveří. Po průchodu zádveřím přicházíme do hlavního obytného prostoru, tvořeného kuchyní, jídelnou, obývacím pokojem a minimalistickým schodištěm, vedoucím do prvního patra. Celé přízemí je propojeno vizuálně s exteriérem pomocí velkorysého bezrámového zasklení na celou výšku místnosti.

Nad schodištěm se nachází světlík, který umožňuje pronikání světla do interiéru shora a dotváří celkový dojem při výstupu schodiště. V prvním patře se nachází ložnice rodičů, pracovna, ve středové části pak pokoje dětí. Za schodištěm je umístěna velkorysá koupelna s vanou a sprchovým koutem. Pokoje v horním patře spojuje terasa, která dům obepíná po celé jeho jižní fasádě.

V interiéru převládají tmavší barvy doplněné dřevem odstínu wenge. Je pojednán v minimalistickém duchu a kvalitních materiálech. Byl dán důraz na detail a kvalitu provedení.

Konstrukční systém je zděný v systému Porotherm v kombinaci železobetonovými stěnami a ocelovými sloupy, v patře pak montovaný ze sendvičových panelů K-Kontrol.