Vila s meditačním válcem

Úterý, 25. Únor 2014 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Multifunkční dům je navržen jako rodinný dům s prostorem pro podnikání v přízemí a meditační místností ve tvaru válce.

Adam Rujbr Architects - Komunitní centrum Křeslice - foto exteriéru © Kamil Saliba
Fotoalbum: 
Adam Rujbr Architects - Komunitní centrum Křeslice - foto exteriéru © Kamil Saliba
Adam Rujbr Architects - Komunitní centrum Křeslice - foto exteriéru © Kamil Saliba
Adam Rujbr Architects - Komunitní centrum Křeslice - foto exteriéru © Kamil Saliba
Adam Rujbr Architects - Komunitní centrum Křeslice - foto exteriéru © Kamil Saliba
Adam Rujbr Architects - Komunitní centrum Křeslice - foto exteriéru © Kamil Saliba
Adam Rujbr Architects - Komunitní centrum Křeslice - foto exteriéru © Kamil Saliba
Adam Rujbr Architects - Komunitní centrum Křeslice - foto exteriéru © Kamil Saliba
Adam Rujbr Architects - Komunitní centrum Křeslice - foto exteriéru © Kamil Saliba
Adam Rujbr Architects - Komunitní centrum Křeslice - foto exteriéru © Kamil Saliba
Adam Rujbr Architects - Komunitní centrum Křeslice - foto exteriéru © Kamil Saliba
Adam Rujbr Architects - Komunitní centrum Křeslice - půdorys 1. N.P.
Adam Rujbr Architects - Komunitní centrum Křeslice - půdorys 2. N.P.
Katalogový list: 
Ateliér Adam Rujbr Architects
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Křeslice
Datum realizace 2011

Dům je tvořen základním dvoupodlažním kvádrem zastřešeným plochou střechou, který je k jihu kompletně prosklený. Ke kvádru je přičleněn přízemní hranol s garáží a vstupním prostorem. Samostatný „meditační sloup“ tvaru válce je přes skleněný krček napojen na západní straně.

Dispoziční řešení:

1. NP

Přes kryté závětří se vstupuje do prostorného zádveří, ve kterém je navržena velká vestavná šatní skříň. V přízemním bloku je navržena ještě samostatná garáž pro jeden osobní automobil.

Prosklenými dveřmi se dostáváme do schodišťové haly, ze které jsou přístupná dvoje WC a koupelna se sprchou a WC. V jižní části přízemí je navržen nebytový prostor – atelier a obytná kuchyně. Kuchyňskou linku je možno roletou kompletně uzavřít. Meditační místnost je přístupná přes kuchyň a prosklený krček. Jedná se o prostor pro individuální meditaci s výškou přes šest metrů, který je osvětlený střešním světlíkem a vertikálními zářezy v plášti válce. Z kuchyně je přístupná také komora/ prádelna pod schodištěm.

Technická místnost, ve které je umístěn elektrokotel a jako doplňkový a záložní zdroj kotel na dřevo, je přístupná pouze zvenku.

2. NP

Celé patro je věnováno obývacímu pokoji, který slouží také jako ložnice, pouze nábytkem je členěn na zóny denní a noční. Od schodiště je oddělen pouze celoskleněnou příčkou s integrovanými bezrámovými dveřmi. Celá jižní stěna je prosklená a nabízí výhled do Dendrologické zahrady.

Výplně otvorů

Okna jsou dřevěná z europrofilů v barvě tmavá třešeň. Zasklení je tvořeno kvalitními trojskly (min. K=0,8 W/Km2 – celé okno včetně rámu). Z důvodu vyšší bezpečnosti objektu jsou všechna francouzská okna v přízemí zasklena bezpečnostním sklem. Okna v obývacím pokoji jsou z důvodu nízkého parapetu zasklena také bezp. sklem.

Spojovací krček je navržen celoskleněný včetně střechy, zasklení je provedeno bezrámovým způsobem z bezpečnostního izolačního trojskla.

Oddělení schodiště od obývacího pokoje ve 2. NP je navrženo z celoskleněné příčky s integrovanými bezrámovými dveřmi.

Článek vznikl za podpory ArchiCadu.